16.03.2012 Du må tro nok for å lykkes med dine mål

 

Tro er et forsvar mot tvil

Tro er viktig for menneskers mentale velferd, derfor har vi bant annet en rekke relgiøse retninger. Tro ligger som et fundament i mennesket, og det gir oss en følelse av trygghet og tillit. Har du en grunnleggende tro på mennesket, deg selv og at verden er et bra sted å være, vil du føle en større grad av trygghet og ha helt andre strategier for valg enn et menneske som opplever mistillit og tvil i forhold til andre og seg selv.

Ordet tro kommer fra det norrønen ordet tru som er beslektet med trygg og trøst som igjen kommer fra tryggr og traust som betyr trofast, trygg og tillit.

Folk som tror på egne evner har også tillit til og er lojal mot egne evner. De har også den evnen at de har tillit til andre menneskers/dyrs evner.

Når disse personen setter seg mål er de ofte realistiske og de fullt og helt klar over hva som driver dem selv om man møter motgang. Tryggheten som ligger i hvem man er og hva man er god for, øker følelsen av tro. Og jo mer tro du har på deg selv og målet du har satt deg, jo lettere er det å yte den innsatsen som skal til for å lykkes og kjenne på følelsen av mestring og ikke minst glede.

Noen ganger kan man oppleve mennesker med for «liten tro» eller for «stor tro». Med det mener jeg at vedkommende, uansett om du har for liten eller for stor tro, har satt seg urealistiske mål. Har man denne strategien vil man gang etter gang mislykkes, og for den med «for stor tro» vil fallhøyden blir stor og vond. For den med «for liten tro» vil følelsen av ikke å være god nok,  alltid være tilstede. Man når kanskje målene sine fordi disse er godt innenfor comfortsonen, men man lengter alltid etter noe annet. Problemet er bare at man peprer seg selv med negativ indre dialog. Begge kategorier vil føle seg mislykket og selvbilde får seg en knekk. For noen kan løsningen være å gå videre, tenke positivt og hoppe i samme fella en gang til. En bedre strategi er å stoppe opp, analysere på hvilket fundament av verdier og realisme iforhold til evner, ressurser og overbevisninger målene er satt. En slik prosess tar gjerne litt tid, men gir et mye større mulighet for å lykkes og oppnå et godt forankret resultat.

Tro gir deg motivasjonen, energi og glød til å jobbe mot det du vil ha, selv om du møter motgang på veien. Er du krystallklar i troa og har satt deg et realistisk mål, der alle faktorer er tatt med, er sjansen for å lykkes veldig stor!

Selv om alle disse faktorene er på plass så kan det hende at du har en liten tviler inni deg. Det kan være bare av gammel vane at den tvilen dukker opp. Her kommer et enkelt tips til hvordan du skal håndtere tvilen. Du skal nå jobbe som en regissør:

Lukk øynene og legg merke til hva du ser for deg når du tviler. Få med deg alle detaljer som; er det et bilde, en film, er du med i filmen, ser du det utenfra, er det farger eller sort og hvitt, hvor er det plassert, rett foran deg, høyre, venstre, hvordan er lyset, lyden? Er den i stereo, mono, hvor kommer den fra? Finn ut alt akkurat som en regissør som lager film. Dette kalles submodaliteter.

Deretter gjør du det samme med noe som du vet, noe som er helt sant. Det kan feks være hvordan det ser ut inne på badet ditt, hvordan bilen din ser ut, hvordan et stykke natur ser ut, stedet der du bor eller noe annet. legg igjen merke til alle detaljer.

Når du har gjort det, forandrer du tvilbildet ditt slik at det får de samme submodalitetene som sannhet/tro bildet ditt.

Voila, tvil er nå raskt endret til tro!

 

 

Share

Publisert

i

av

Stikkord: