7.4.2013 Vet du hvordan du tenker?

Tanke =følelser
Tanke =følelser

Alle tenker og svært få vet hvordan de tenker. Tankestrategien eller oppskriften om du vil. Jeg synes alle deler av jobben min er morsom og utrolig givende og en av de tingene jeg synes er morsomst er å vise mine kursdeltagere og de jeg coacher, hvordan de tenker. Hva disse tankene utløser av kjemi og følelser i kroppen og hvordan de faktisk kan stoppe tanker, slette tanker og installere nye og bedre. Tankestrategier er som oppskrifter, og gode oppskrifter gir gode resultater og omvendt. Skal du bake en kake, en skikkelig god en, må du vite hvilke ingredienser du skal bruke, i hvilken rekkefølge de skal tilsettes deigen og ikke minst i hvilke mengder. Slik ar det med tankene dine også.

 

Tanker utløser følelser

sitronVi kan starte med at kroppen din ikke klarer å skille mellom fantasi og virkelighet. Et enkelt eksempel på dette er følgende: Forestill deg at du holder en sitronbåt i hendene, en saftig og god en. Allerede nå har det begynt å skje noe i munnhulen din, det merker du sikkert. Forestill deg videre at du fører sitronen opp til munnene og tar deg et godt jafs av den. Kjenn sitronen mot leppene og tungen, og legg merke til hvordan du reagerer.

Akkurat, du kjenner spyttutsondring i munnhulen og du kan nærmest kjenne at du spiser sitron. Kroppen din reagerer men du har jo ingen sitron der, eller?

Altså, hjernen din har så livlig fantasi og kroppen din forstår ikke alltid når det er fantasi og når det er virkelighet. Den bevisst delen av deg selv vet det, for du vet jo at du ikke har en ekte sitron mellom hendene når du sitter å leser dette:-)

hesteulykkeVel, poenget er at slike følelser utløser du hele tiden, gjennom hva du tenker. For meg er tenking det du ser for deg, måten du ser det for deg på, det du sier til deg selv og måten du eller andre sier det på, altså indre dialog. Det du lukter, smaker og føler, både inni deg og utenpå. Siden tanker utløser følelser er det klokt å ha et så bevisst forhold som mulig til dem slik at du kan sitte kontrollstolen og styre hele opplegget.

Når det kommer til deg og hest er det viktig at du har kontroll på tilstanden din. Hvis du for eksempel bærer med deg tanker om at du har falt av og skadet deg, vil disse følelsene komme tilbake når du tenker på det. De bor i kroppen din fordi du ikke har slettet minnet, og kan derfor lett og enkelt hentes frem igjen. Og tenker du på dette rett før du skal ri, ja så er det ikke mye lederskapstilstand i kroppen din. Det kan bety at hesten blir redd og du blir utsatt for, ja! Nettopp det du er redd for at skal skje. En ny ubehagelig episode.

påhoppDet sammen skjer andre veien. Tenker du på ting som gir deg gode følelser er det det du får i kroppen din. Du kan lage dine egne cocktails av følelser og tilstander som du trenger akkurat når du trenger det. Kanskje er det timing og mot til å hoppe på en hest i full galopp? For å bli bevisst sin tenking, som jo er viktig, slik at man faktisk får gjort noe med det, kan du bruke denne enkle modellen:

Vikarmodellen

Forestill deg at jeg skal være din vikar. Du er for eksempel redd for å ri fordi du har hatt noen stygge fall eller kanskje er det slik at du har stevnenerver som gjør deg enten overspent eller passiv. For å bli fullstendig klar over hva du tenker og hvordan så skal du forklare meg hvordan jeg må tenke for å være deg, altså for å klare å bli redd eller nervøs for noe som egentlig er ganske hyggelig. Kanskje skjedde dette fallet for en god tid tilbake også, men det lever like fult i deg. Kanskje har du kommer hjem fra stevne i helga og følelsen er friskt i minne. Fordi, som  i eksemplet med sitronen klarer ikke kroppen å skille mellom fantasi og virkelighet, og det som har skjedd tidligere er ikke» virkelighet» lenger. Virkeligheten er kun her og nå, alt annet er historie eller ting frem i tid som vi tror skal skje.

Du skal altså beskrive for meg hvordan jeg skal klare å bli redd for å ri. På den måten får du taket på hvordan du tenker og hvordan disse tankene virker på deg.Deretter kan du gjøre noe med det! Kanskje starter det med at du for ditt indre blikk er tilstede i en film der du faktisk er i filmen som om det skulle vært virkelig!

Følg med på siden så kommer det en ny blogg om hvordan du kan slette tanker som gir dårlige tilstander på en super lett måte. Den kommer til uka:-) Takk til dere som leser og deler

Share

Publisert

i

av