Monthly Archives: mars 2013

25.03.2013 Coaching virker

Finn nøkler til endring!

Finn nøkler til endring!

 

En profesjonell coach kan bidra til å gjøre deg som medarbeider både målrettet og tilfreds. Men det krever mye av begge parter, viser ny doktoravhandling. Det viser seg at eksterne coacher får bedre resultater enn lederen. Mulig er det slik at man ville fått samme resultat om man hadde gjort et liknende studie mellom trener og idrettsutøver.

Synes du dette er spennende kan du lese mer om resultatene her:http://www.aftenposten.no/jobb/article3277935.ece#.UVAg7JLKzIV

 

 

 

 

 

 

 

Share

22.03.2013 Nervøsitet

Akkurat passe spent

Akkurat passe spent

Har akkurat sett på en film om klatrere og mimret til bake til min egen” karriere” som klatrer av fjell, klipper og fosser. Som klatrer var det utrolig viktig å ha akkurat passe med spenning i kroppen slik at du faktisk klarte de flyttene du skulle klare. Hadde du får lite spenning kunne det i verste fall ende med en ulykke og hadde du for mye spenning kunne det ende med det samme. Spenningsnivå var altså viktig for å ta de riktige beslutningene og i tillegg få kroppen til å yte det den skulle. Spenning og prestasjon henger tett sammen. Spenningsnivå var alfa omega for at turen skulle ende godt og ikke for eksempel på sykehus. Likhetstrekkene mellom klatring og ridning er der, kanskje spesielt om man rir sprang, feltritt eller andre grener der fart og hopp kombineres. Du må være akkurat passe spent, ha et hode som er klart og en kropp som funger!

Dårlige opplevelser kan "slettes" fra hukommelsen

For mye spenning?

Mange av mine kunder sliter med nervøsitet som gir seg utslag i for mye spenning (man prøver for mye) eller for lite spenning (man blir en passiv passasjer). Fra gammelt av trengte vi dette instinktet for å komme unna reelle farer. Når du ser for deg farer inne i hodet ditt, utløser du denne mekanismen og kroppen din pumpes full av adrenalin som du ikke har behov for. Mekanismen kalles fight, flight or freeze.

Hvordan kan du redusere nervøsiteten og få akkurat passe spenning?

Vær ærlig med deg selv slik at du vet at målet du har satt deg eller det du skal begi deg ut på er realistisk og innenfor ditt kompetansenivå.

Vær sikker på at målet er ditt, du skal eie det.

Kjenn etter om du virkelig har lyst og bruk din rett til å si nei hvis det er riktig.

Sørg for å ha et støtte apparat som har egenskapene å være åpen, ærlig, raus, respekterende og støttende. Også hjelper det selvsagt med glede, gøy, humor…

Når de punktene ovenfor er på plass kan du starte med å si til deg selv at du er “akkurat passe spent” istedenfor at du er nervøs, redd eller noe annet. Det du sier til deg selv må nemlig gi deg et indre bilde og disse bildene kan skremme vettet av deg! Så derfor skal du sørge for å se for deg suksess, det beste og at du lykkes.

Du skal tenke på arbeidsoppgavene dine og kun det. Se for deg at du gjør ting helt riktig, at det går bra og pepp deg selv opp med din indre stemme!

Lag gode følelser gjennom indre bilder, indre dialog og krydre det gjerne med noe musikk som passer til følelsen.

Hvis du jobber på denne måten vil du oppleve at spenningsnivået, for mye adrenalin, i kroppen synker til et nivå som er…ja…..akkurat passe!

 

Lykke til, Gry:-)

 

 

 

Share

21.03.2013 Blogger

hjernekoblingerTidligere i vinter avhold jeg en konkurranse i samarbeid med hest.no. De som kunne delta måtte ha en eller flere utfordringer knyttet til det mentale, som for eksempel stevnenerver eller en ubehagelig opplevelse med hest som hadde satt seg i kroppen. Vi skulle ha en vinner som har ridning som hobby og en som rir konkurranse. Vi ville dele det opp på den måten slik at flest ryttere kan ha interesse og nytte av å lese bloggene. Etter hver time skal vinnerne skrive en blogg om det de har opplevd, og disse kan du lese her:

Lisa sine blogger

http://www2.hest.no/blogg/blogg.html?bid=15322&blid=1098325

http://www2.hest.no/blogg/blogg.html?bid=15322&blid=1107200

http://www2.hest.no/blogg/blogg.html?bid=15322&blid=1108869

Synøve sine blogger:

http://www2.hest.no/blogg/?bid=25382&blid=1097542

http://www2.hest.no/blogg/?bid=25382&blid=1103735

http://www2.hest.no/blogg/?bid=25382&blid=1106826

http://www2.hest.no/blogg/?bid=25382&blid=1109515

Les og lær av disse to dyktige bloggerne:-)

 

Share

3.3.2013 Herme etter de beste gir suksess!

 

Godt grunnarbeid i teamet gir alltid suksess

Du trenger ikke finne opp hjulet på nytt

I NLP (nevro linvistisk programmering) terminologien heter det å modellere. Ved å herme etter eller å modellere et annet menneske kan du oppnå mye av det samme som den personen har oppnådd. Det er alltid noen som kan mer enn deg og det handler om å finne de beste og herme etter dem, fordi man behøver ikke finne opp hjulet på nytt og på  nytt. Det ligger så mye kunnskap hos dem som har tråkket opp løypa før deg, som du kan benytte deg av. Tidligere har jeg skrevet om hvordan du kan modellere en tilstand gjennom blant annet å herme etter blant annet kroppsholdning. Kroppsholdning gjør noe med tilstanden din på samme måte som tankene dine påvirker den. Tanker, kroppsholdning, tilstand og adferd henger sammen. Men du kan også herme etter strategier og treningssystemer som fører til suksess. Hvordan tenker en som har suksess? Hvordan trener denne personen hestene sine?  Ved å lytte til intervjuer, se filmer og lese om disse rytterne kan du få mye informasjon som du kan bruke selv. Du må bare vite hva du skal se og lytte etter. I denne lille filmsnutten av Anky van Grunsven sier hun noe viktig som man kan ta med seg. Det er forskjell på hvordan man trener en ung hest og hvordan man trener en eldre som er utdannet til grand prix klasser. Så det betyr at den personen som skal modellere Anky må huske på hestens alder og utdanningsnivå, styrke både psykisk og fysisk og balanse.http://www.youtube.com/watch?v=svOBsSdjUvU Når du modellerer et menneske med suksess må du huske at disse også har vært i startgropa en gang, og at de også har vært på lavere nivå. Prøv også å få fatt i hva som har ført dem opp til toppen hvis det er ditt ønske og mål. Hvordan tenker man for å nå toppen? Hvilke egenskaper må man ha? Hvordan vet jeg at jeg vil legge så mye arbeid i det? I tillegg til å modellere andre gjør du klokt i å finne deg en god trener, et godt støtteapparat og en god Coach på det mentale plan. Finn den “flokken” som du liker å være i og som løfter deg opp langt over det du trodde var mulig!

Hvis du vet at du vil bli en bedre rytter på ditt nivå kan det være klokt å modellere de beste!

Share