14.04.2012 Hva konkret kan coachingen brukes til?

Jeg får nå og da spørsmål om hva coachingen og mentaltreningen egentlig kan brukes til og i denne artikkelen ønsker jeg å konkretisere begrepene gjennom å bruke noen eksempler fra mitt virke.

 

Angsten for å mislykkes skaper nettopp det

Jeg begynner med å se på konkurranserytteren. Mange konkurranseryttere sliter med tidligere negative opplevelser som de tar med seg videre inn i treningen og i konkurranser. Vedkommende tenker på det negative, ser det for seg og trigger frem en dårlig følelse/tilstand. Resultatet av denne strategien er at den negative tilstanden får festet seg enda bedre, fordi den blir repetert og etterhvert automatisert. Når negative tilstander som nervøsitet, stress, liten selvtillit, redsel osv får rotfeste, har du liten eller ingen kontroll over det. Disse trigges nå ubevisst frem i en eller flere sansekanaler. Tenk bare på hvor lett det er for deg å fremkalle en følelse ved tanken på en sang. En sang kan gi deg følelsen av kjærlighetssorg, en annen masse energi fordi disse gir assosiasjoner til tidligere opplevelser. Slik er det også med de negative hendelsene innenfor ridning. Den følelsen du fikk dengang da kan trigges frem via alle fem sansekanalene og nettopp derfor er det så viktig å få disse opplevelsene nøytralisert og fjernet, slik at du ikke plutselig får nervøsiteten «som kastet på deg» når du minst trenger det.  Tidligere negative opplevelser kan være alt fra stygge fall på sprangbanen til at man ikke fikk til en dressurøvelse eller ikke klarte å legge pass under et NM, at noen har sagt noe negativt til deg eller noe annet. Det er også mange kjøper gode hester etter gode ryttere og ender opp med prestasjonsangst, noe som også er en dårlig og lite empowered tilstand. Negative opplevelser er alt som personen selv opplever som negativt. Poenget er at den negative følelsen styrer deg mer enn du ønsker og du har mistet kontrollen over din egen tilstand. Du opplever å komme på konkurransebanen og du presterer ikke det du vet at du kan prestere, motivasjonen daler og du er inne i en vond sirkel.

Din tankegang gir deg en tilstand som igjen påvirker hesten

Hvis du velger å gå inn på et en til en coachingprogram vil jeg finne tak i dine negative opplevelser som hindrer deg og jobbe med disse slik at de forsvinner. Deretter jobber vi med å skape nye hukommelses spor i hjernen din, slik at den sender signaler til kroppen om at du ønsker helt andre tilstander enn feks nervøsitet og redsel. Du kan se på det som en datamaskin. Coachen går inn med et virusprogram, finner virus og sletter disse. Deretter legges ny og bedre programvare til. Velger du å gå kurs lærer du disse teknikkene på «mental- og tanketrening» og «Peakperformance». Du lærer også teknikkene ved å coaches en til en. En kombinasjon gir enda bedre resultat.

En hobby og turrytter kan ha helt andre utfordringer. Også her kan det selvsagt dreie seg om tidligere opplevelser og da gjelder det som oftest fall som har resultert i at vedkommende har blitt redd. Slike opplevelser er enkle å jobbe bort ved hjelp av de teknikkene jeg benytter meg av. Det kan også være at vedkommende ønsker å utvikle seg som rytter, men så har de nedsettende tanker om seg selv og hesten sin, og dermed melder de seg aldri på kurs eller stevner. Det er synd og som coach er det en stor glede å kunne bidra til å øke selvtilliten slik at rytteren våger å følge sine drømmer og mål.

Opplever du at du mestrer helt ok, så vit at da bruker du kun en liten del av deg selv. Du er alltid mye mer enn du tror, du har flere ressurser og evner som ligger i dvale og en stor del av deg venter på å bli aktivert og komme igang. Coachen bidrar også til å bevisstgjøre deg til å bli en enda bedre rytter uansett nivå.

Å komme i mål krever bevissthet, motivasjon og hardt arbeid

Hos ryttercoachen har vi kurset «Fra drøm til virkelighet», og hva er nå det? Som navnet tilsier dreier det seg om å leve ut drømmen sin. I denne sammenheng tenker jeg ikke på at en drøm må være noe enorm stort som krever omfattende endringer. En drøm kan være noe lite, men det må være viktig nok for deg til at du tar deg bryet med å forandre på det som må til. Mange vet ikke hva de drømmer om så de går i den samme tralten år etter år. De tør ikke drømme av mange grunner. Det kan være redsel for å mislykkes, det kan være tanken på at man ikke fortjener det man ønsker seg og ikke uvanlig dreier det seg om tanken på at man ikke har midlene som skal til, evnen som skal til og at man ikke har motet som skal til. Alle disse elementene og mer til jobber vi med underveis i kurset. Vi bruker spennede teknikker som sjekker ut alle sider ved drømmen din. Vi bruker hele deg i prosessen og med det mener jeg at du skal benytte deg av evnen din til å drømme og fantasere, du skal benytte deg av evnen din til å være kritisk og du skal benytte deg av evnen din til å lage gode og realistiske planer. I løpet av kurset vil du lære deg hvordan du skal kjenne etter om målet er viktig og i samsvar med dine følelser og verdier. Og ikke minst om målet virkelig er ditt eget og ingen andre sitt. Har du 100% go mot målet med hele deg og gjort en grundig målsettingsjobb, da er det ingenting som kan hindre deg:-)

Drømmer og mål kan for en konkurranserytter være alt fra ikke å være nervøs, ha full kontroll på sin egen tilstand, være best når det gjelder, få ut det beste av hesten, komme med på et landslag, ha det gøy når man konkurrerer, ri et WM, ha et godt lag, være et supert team, få energi og ha flyt , bedre struktur, osv. Det kan være alt!

For en turrytter kan det være å ha det sosialt, ha et godt samarbeid med hesten, finne nye og spennede turer, delta på stevner og kurs, bli en bedre rytter, kjøpe nye hest, føle seg trygg og ha det gøy osv. Også her er drømmene og målene mange og helt unike for den enkelte.

Som en viktig grunnmur for være drømmer og mål, har vi verdiene våre. Kurset «Motivasjon» er utviklet på en slik måte at du vil få fullstendig bevissthet og klarhet rundt dine verdier. Verdiene våre er vår grunnmur og vår største kilde til motivasjon. Alle våre handlinger og valg, bevisst eller som oftest ubevisst, er tuftet på verdier. Derfor er det klokt å sette av en dag på kurs eller bestille en til en coaching for å endre på dine gamle verdier og tilføre nye og bedre. Når vi jobber med verdier setter vi dem opp i rekkefølge fra 1-og nedover. Den øverste verdien er den du tillegger størst betydning når du foretar valg.

Mange har verdien å være flink øverst

Et konkret eksempel kan være at du som konkurransrytter setter verdiene perfeksjonisme, være flink og vinne øverst. Alt du foretar deg dreier seg om disse verdien.  Kjenn litt på den tilstanden av at ALT må være perfekt, du må vinne og du må være finkest i klassen. se hvor deg hvilke valg og hvikle handlinger disse verdiene fører med seg.

Så kan vi ta en konkurranserytter som har indre ro, tilstedeværelse og gøy som sine toppverdier. Kjenn litt på den tilstanden og vurder hvor du er. Denne personen vil foreta helt andre valg enn den forrige.

For en turrytter er ofte verdiene litt annerledes og man er mer opptatt av samvær, glede og hygge. Men også her kan det være flink, perfeksjonisme, være best som troner øvers på listen.

For lag  som coaches er verdier enormt viktig for å få en god flyt i laget. Lag kan være landslag, kretslag, lokal lag, lag innen mountedgames osv. Et lag består av mange individualister som presterer godt på egenhånd, og som vil prestere enda bedre om resten av laget er godt kjent med vedkommendes verdier og forventninger.

Din seierspall

Bevisstgjøring av dine verdier er den beste gaven du kan gi deg selv!Som coach  bidrar jeg til at du lager en solid og bevisst grunnmur tuftet på gode verdier som igjen gir deg et kart og kompass som fører deg mot de mål du garantert vil lykkes med å nå. Når du har et bevisst forhold til verdiene dine, er det enkelt å ta de rette valgene og klatre opp på din peronlige seierspall!

 

 

 

 

 

Share

Publisert

i

av

Stikkord: