22.03.2013 Nervøsitet

Akkurat passe spent
Akkurat passe spent

Har akkurat sett på en film om klatrere og mimret til bake til min egen» karriere» som klatrer av fjell, klipper og fosser. Som klatrer var det utrolig viktig å ha akkurat passe med spenning i kroppen slik at du faktisk klarte de flyttene du skulle klare. Hadde du får lite spenning kunne det i verste fall ende med en ulykke og hadde du for mye spenning kunne det ende med det samme. Spenningsnivå var altså viktig for å ta de riktige beslutningene og i tillegg få kroppen til å yte det den skulle. Spenning og prestasjon henger tett sammen. Spenningsnivå var alfa omega for at turen skulle ende godt og ikke for eksempel på sykehus. Likhetstrekkene mellom klatring og ridning er der, kanskje spesielt om man rir sprang, feltritt eller andre grener der fart og hopp kombineres. Du må være akkurat passe spent, ha et hode som er klart og en kropp som funger!

Dårlige opplevelser kan "slettes" fra hukommelsen
For mye spenning?

Mange av mine kunder sliter med nervøsitet som gir seg utslag i for mye spenning (man prøver for mye) eller for lite spenning (man blir en passiv passasjer). Fra gammelt av trengte vi dette instinktet for å komme unna reelle farer. Når du ser for deg farer inne i hodet ditt, utløser du denne mekanismen og kroppen din pumpes full av adrenalin som du ikke har behov for. Mekanismen kalles fight, flight or freeze.

Hvordan kan du redusere nervøsiteten og få akkurat passe spenning?

Vær ærlig med deg selv slik at du vet at målet du har satt deg eller det du skal begi deg ut på er realistisk og innenfor ditt kompetansenivå.

Vær sikker på at målet er ditt, du skal eie det.

Kjenn etter om du virkelig har lyst og bruk din rett til å si nei hvis det er riktig.

Sørg for å ha et støtte apparat som har egenskapene å være åpen, ærlig, raus, respekterende og støttende. Også hjelper det selvsagt med glede, gøy, humor…

Når de punktene ovenfor er på plass kan du starte med å si til deg selv at du er «akkurat passe spent» istedenfor at du er nervøs, redd eller noe annet. Det du sier til deg selv må nemlig gi deg et indre bilde og disse bildene kan skremme vettet av deg! Så derfor skal du sørge for å se for deg suksess, det beste og at du lykkes.

Du skal tenke på arbeidsoppgavene dine og kun det. Se for deg at du gjør ting helt riktig, at det går bra og pepp deg selv opp med din indre stemme!

Lag gode følelser gjennom indre bilder, indre dialog og krydre det gjerne med noe musikk som passer til følelsen.

Hvis du jobber på denne måten vil du oppleve at spenningsnivået, for mye adrenalin, i kroppen synker til et nivå som er…ja…..akkurat passe!

 

Lykke til, Gry:-)

 

 

 

Share

Publisert

i

av

Stikkord: