Noen dager går det «dritt»

Tips til å komme videre på en smartere måte.

Mislykkes du?

Så var det den dagen, dagen da alt går på tverke!

Det hender oss alle at vi har dårlige dager. Dager der vi føler at ingen ting stemmer og hele rideturen, treningsøkten eller konkurransen gir en dårlig følelse av at alt går rett i dass.

Har du opplevd det?

Kanskje er du på tur i skogen og hesten din er absolutt ikke på nett. Den hopper rundt, skvetter for den minste ting og er tittete. Det er ingen hjemme! Uansett hva du prøver på så får du bare halvt ærlige og ufokuserte svar tilbake.

Eller kanskje er du på banen og skal gå et steg videre med innlæring av en ny øvelse. Du har introdusert den fra bakken, hesten din har respondert riktig på dine signaler og nå skal du fortsette fra ryggen. Men da er det akkurat som den aldri har vært borti dette tidligere.

Den responderer ikke på signalene, den gjør helt andre ting, den blir anspent og du blir frustrert. Det var jo ikke dette du hadde sett for deg at skulle skje?

Kanskje er du på stevne og du kjenner allerede på oppvarmingen at noe ikke stemmer. Du får ikke kontakt og hesten din svarer ikke når du spør den om ulike oppgaver som du vet at den kan. Du kjenner uroen krible i magen og skrekkfilmer om alt galt som kan skje når du skal utpå der, spilles av i hodet ditt. Dette kommer ikke til å gå bra! Og mest sannsynlig gjør det ikke det. Helsikes nedtur. Hvorfor kan det ikke gå bra i alle fall nå når det står så mye på spill!

Følelsen av å mislykkes totalt, av nederlag, av ikke å få det til når det gjelder, ikke få til på trening, ikke være flink nok

Du kjenner følelsen? Skuffet over deg sjøl, sint, lei deg og frustrert og mest av alt har du lyst til å stikke hodet i sanden og ikke forholde deg til det. Håpe at det går over til neste dag, eller neste konkurranse. Pågår det her over tid kan du i verste fall ende med å gi opp noe du innerst inne elsker å gjøre.

Erfaring og evaluering gir resultater

Det starter alltid med avklaring fasen.

Det er mye forskjellig som kan påvirke resultatet ditt når du rir. Det kan være utenforliggende årsaker som du ikke har opplevd tidligere og fått trent på. Det kan være dommere som helt subjektivt dømmer deg mer ned enn de andre dommerne. Det kan være noe som har skjedd på jobb eller i familien som ligger og gnager på et ubevisst nivå – det kan være mye forskjellig som ikke handler om deg og hesten direkte, men indirekte.

Små og store nedturer er ikke unike for deg, de gjelder oss alle sammen, uansett hvilket nivå man er på eller hvilke ambisjoner man har.  Alle har slike opplevelser en eller flere ganger i løpet av året, og når disse nedturene kommer, er mitt råd at du starter med å gi deg selv litt slack, istedenfor å kjøre på med kritikk.

Reaksjonen og følelsene er universelle. Vi som mennesker er skrudd sammen på den måten at vi har lyst til å utvikle oss, vi har lyst til å lykkes og få til og vi har lyst til å være vellykket så vi blir likt.

Det ligger i den menneskelige natur fordi vi er flokkdyr. Ingen vil føle seg utstøtt av flokken, derfor går det så inn på oss når vi ikke får til. Du blir ubevisst redd for å bli utstøtt, men det du egentlig holder på med, er å støte deg selv ut.

Selvtillit og selvfølelse begynner fra innsiden. Det gjør deg mentalt sterk.

Hvem er du ?

I går hadde jeg en sånn dag.

Dagen da alt gikk på tverke og hesten var ikke med meg, den var alle andre steder enn i fokus og jeg begynte å kjenne på oppgittheten og frustrasjonen.

Hadde dette vært mitt gamle jeg, ville jeg ha kjørt på med en skikkelig mobbekampanje mot meg selv. Ikke akseptert at man har dårlige dager og at ikke alt fungerer perfekt hver eneste gang man skal trene sin hest. Jeg hadde skrudd til ambisjonsnivået enda et hakk og kjørt «alt i grøfta» med et brak. Jeg kunne ikke gjøre feil for da var jeg er feil. Derfor måtte jeg være flink, og prestere.

Men sånn er det heldigvis ikke lenger. Jeg fikk lære meg det tilbake i 2001 etter å ha kjørt meg selv så hardt at jeg måtte ligge i et mørkt rom uten lyd og lys i 4 måneder.

Nå er det lettere for meg å akseptere at jeg har sånne dager da «alt går på tverke» og jeg vet det er normalt og menneskelig. Jeg har lært at på sånne dager skal man være snill mot seg selv og senke kravene fordi det er en mye smartere måte å håndtere sånne dager på. Og, man får raskere fremgang!

Er du som mitt gamle jeg. I en eller annen grad?

Som kan være kritisk og som har en indre stemme som mobber. En stemme som forteller deg at du ikke er god nok, ikke flink nok, ikke bra nok. Hesten din er ikke god nok, du kan ikke huske en bane eller ha riktig timing i kroppen inn mot hinderet. Eller du kan jo ikke ri dressur med den hesten! Eller du har ikke dyrt nok utstyr eller rir for den riktige treneren. Eller kanskje er du hobbyrytter som egentlig bare har lyst til å lære litt mer men ikke tør dra på treninger fordi din hest er jo ikke fin nok og du er jo ikke flink nok til å ri.

Du er hard mot deg selv og blir mer og mer trist inni deg, for der inne ligger det et ønske om, en drøm om, og du beveger deg bort fra den.

Ett eller annet som du ønsker deg og har lyst til, men det er kan du ikke oppnå, fordi du gir deg sjøl så mye dårlig selvfølelse gjennom massive mobbekampanjer. For hver setning du forteller deg selv tar du et skritt bort fra drømmen din.

Er det det du vil?

Nei, jeg tror ikke det. Jeg ville i alle fall ikke det når jeg oppførte meg sånn mot meg selv.

Jeg følte meg bare mislykket og litt sånn «hun som står igjen på stedet hvil når alle de andre beveger seg fremover». Derfor prøver man hardere, er enda mer flink pike, står på, jobber…..

Men vet du hva, det finnes smartere og klokere måter som gir mye bedre resultater.

LOVE

Avslutningsvis vil jeg gi deg noen råd som kan hjelpe deg til å godta at dager og ride økter ikke alltid er perfekte og hvordan du kan bruke disse til å lære noe nytt istedenfor å gi deg sjøl dårlig selvtillit.

  1. Start med å akseptere og tenke at gjort er gjort – du får ikke gjort om det som har vært.
  2. Fortell deg selv at følelsen går over. Det er bare en følelse som prøver å fortelle deg ett eller annet, så du må gå bak følelsen.
  3. Hva handler dette egentlig om? Har du forberedt deg for dårlig? Er det noe du kan forandre på? Hadde du gitt deg og hesten din for store utfordringer? Var det i dag du egentlig ikke skulle ridd? Eller bare skrittet en tur uten noen krav? Det kan være så mye, men finn ut av det.
  4. Bruk hukommelsen din og spol tilbake. Hva fungerte og hvorfor? Hva fungerte ikke og hvorfor?
  5. Hvordan skal jeg løse det som ikke fungerte, lag en ny plan, tenk på en ny måte, hent hjelp hvis det er det riktige.
  6. Slutt å mobbe deg selv men snakk til deg selv som om du er en person som du ser opp til og som du respekterer, eller en venn du skulle trøstet, støttet og gitt råd til.

Vil du ha flere tips og inspirasjon kan du melde deg inn i facebook gruppen Suksess med hodet på rett plass og lytte til podcasten med samme navn.

Vil du komme deg videre og ta sunn kontroll over deg og ditt rytterliv?

Meld deg på Trygg Og Glad Rytter her: https://ryttercoachen.kartra.com/page/tryggoggladrytter

Eller send en forespørsel om en til en program der du får full fokus og støtte gjennom din utvikling. Du kan sette deg på venteliste nå.

I løpet av høsten vil jeg lansere et 5 modulers kurs for konkurranserytteren. Det har samme konsept som Trygg Og Glad Rytter kurset, men med litt annet innhold rettet mot konkurranserytteren.

I løpet av høsten vil også gruppecoaching programmet Jeg Kan lanseres og dette får du tilgang til når du har gjennomført grunnkurs Trygg Og Glad Rytter eller Din Beste Konkurransesesong.

Derfor er disse to kursene en «no brainer» når det kommer til pris, og absolutt ikke en «no brainer» når det kommer til verdifylt innhold. Kursene er laget med de enkleste men mest effektive teknikkene til gode resultater når det kommer til tilstandskontroll, velprøvde og dønn solide mentaltreningssystemer som gir resultater du ikke trodde du kunne oppnå så raskt samt gode modeller for å sette mål.

Min passion er kommunikasjon mellom menneske og hest og det starter med oss. Når du har god selvtillit, er glad og energisk med klare mål og verktøy som løser det som måtte komme, da smitter det over på hesten din. Da er vi i feel og flow.

Share