Noen dager går det “dritt”

Tips til å komme videre på en smartere måte.

Mislykkes du?

Så var det den dagen, dagen da alt går på tverke!

Det hender oss alle at vi har dårlige dager. Dager der vi føler at ingen ting stemmer og hele rideturen, treningsøkten eller konkurransen gir en dårlig følelse av at alt går rett i dass.

Har du opplevd det?

Kanskje er du på tur i skogen og hesten din er absolutt ikke på nett. Den hopper rundt, skvetter for den minste ting og er tittete. Det er ingen hjemme! Uansett hva du prøver på så får du bare halvt ærlige og ufokuserte svar tilbake.

Eller kanskje er du på banen og skal gå et steg videre med innlæring av en ny øvelse. Du har introdusert den fra bakken, hesten din har respondert riktig på dine signaler og nå skal du fortsette fra ryggen. Men da er det akkurat som den aldri har vært borti dette tidligere.

Den responderer ikke på signalene, den gjør helt andre ting, den blir anspent og du blir frustrert. Det var jo ikke dette du hadde sett for deg at skulle skje?

Kanskje er du på stevne og du kjenner allerede på oppvarmingen at noe ikke stemmer. Du får ikke kontakt og hesten din svarer ikke når du spør den om ulike oppgaver som du vet at den kan. Du kjenner uroen krible i magen og skrekkfilmer om alt galt som kan skje når du skal utpå der, spilles av i hodet ditt. Dette kommer ikke til å gå bra! Og mest sannsynlig gjør det ikke det. Helsikes nedtur. Hvorfor kan det ikke gå bra i alle fall nå når det står så mye på spill!

Følelsen av å mislykkes totalt, av nederlag, av ikke å få det til når det gjelder, ikke få til på trening, ikke være flink nok

Du kjenner følelsen? Skuffet over deg sjøl, sint, lei deg og frustrert og mest av alt har du lyst til å stikke hodet i sanden og ikke forholde deg til det. Håpe at det går over til neste dag, eller neste konkurranse. Pågår det her over tid kan du i verste fall ende med å gi opp noe du innerst inne elsker å gjøre.

Erfaring og evaluering gir resultater

Det starter alltid med avklaring fasen.

Det er mye forskjellig som kan påvirke resultatet ditt når du rir. Det kan være utenforliggende årsaker som du ikke har opplevd tidligere og fått trent på. Det kan være dommere som helt subjektivt dømmer deg mer ned enn de andre dommerne. Det kan være noe som har skjedd på jobb eller i familien som ligger og gnager på et ubevisst nivå – det kan være mye forskjellig som ikke handler om deg og hesten direkte, men indirekte.

Små og store nedturer er ikke unike for deg, de gjelder oss alle sammen, uansett hvilket nivå man er på eller hvilke ambisjoner man har.  Alle har slike opplevelser en eller flere ganger i løpet av året, og når disse nedturene kommer, er mitt råd at du starter med å gi deg selv litt slack, istedenfor å kjøre på med kritikk.

Reaksjonen og følelsene er universelle. Vi som mennesker er skrudd sammen på den måten at vi har lyst til å utvikle oss, vi har lyst til å lykkes og få til og vi har lyst til å være vellykket så vi blir likt.

Det ligger i den menneskelige natur fordi vi er flokkdyr. Ingen vil føle seg utstøtt av flokken, derfor går det så inn på oss når vi ikke får til. Du blir ubevisst redd for å bli utstøtt, men det du egentlig holder på med, er å støte deg selv ut.

Selvtillit og selvfølelse begynner fra innsiden. Det gjør deg mentalt sterk.

Hvem er du ?

I går hadde jeg en sånn dag.

Dagen da alt gikk på tverke og hesten var ikke med meg, den var alle andre steder enn i fokus og jeg begynte å kjenne på oppgittheten og frustrasjonen.

Hadde dette vært mitt gamle jeg, ville jeg ha kjørt på med en skikkelig mobbekampanje mot meg selv. Ikke akseptert at man har dårlige dager og at ikke alt fungerer perfekt hver eneste gang man skal trene sin hest. Jeg hadde skrudd til ambisjonsnivået enda et hakk og kjørt «alt i grøfta» med et brak. Jeg kunne ikke gjøre feil for da var jeg er feil. Derfor måtte jeg være flink, og prestere.

Men sånn er det heldigvis ikke lenger. Jeg fikk lære meg det tilbake i 2001 etter å ha kjørt meg selv så hardt at jeg måtte ligge i et mørkt rom uten lyd og lys i 4 måneder.

Nå er det lettere for meg å akseptere at jeg har sånne dager da “alt går på tverke” og jeg vet det er normalt og menneskelig. Jeg har lært at på sånne dager skal man være snill mot seg selv og senke kravene fordi det er en mye smartere måte å håndtere sånne dager på. Og, man får raskere fremgang!

Er du som mitt gamle jeg. I en eller annen grad?

Som kan være kritisk og som har en indre stemme som mobber. En stemme som forteller deg at du ikke er god nok, ikke flink nok, ikke bra nok. Hesten din er ikke god nok, du kan ikke huske en bane eller ha riktig timing i kroppen inn mot hinderet. Eller du kan jo ikke ri dressur med den hesten! Eller du har ikke dyrt nok utstyr eller rir for den riktige treneren. Eller kanskje er du hobbyrytter som egentlig bare har lyst til å lære litt mer men ikke tør dra på treninger fordi din hest er jo ikke fin nok og du er jo ikke flink nok til å ri.

Du er hard mot deg selv og blir mer og mer trist inni deg, for der inne ligger det et ønske om, en drøm om, og du beveger deg bort fra den.

Ett eller annet som du ønsker deg og har lyst til, men det er kan du ikke oppnå, fordi du gir deg sjøl så mye dårlig selvfølelse gjennom massive mobbekampanjer. For hver setning du forteller deg selv tar du et skritt bort fra drømmen din.

Er det det du vil?

Nei, jeg tror ikke det. Jeg ville i alle fall ikke det når jeg oppførte meg sånn mot meg selv.

Jeg følte meg bare mislykket og litt sånn «hun som står igjen på stedet hvil når alle de andre beveger seg fremover». Derfor prøver man hardere, er enda mer flink pike, står på, jobber…..

Men vet du hva, det finnes smartere og klokere måter som gir mye bedre resultater.

LOVE

Avslutningsvis vil jeg gi deg noen råd som kan hjelpe deg til å godta at dager og ride økter ikke alltid er perfekte og hvordan du kan bruke disse til å lære noe nytt istedenfor å gi deg sjøl dårlig selvtillit.

 1. Start med å akseptere og tenke at gjort er gjort – du får ikke gjort om det som har vært.
 2. Fortell deg selv at følelsen går over. Det er bare en følelse som prøver å fortelle deg ett eller annet, så du må gå bak følelsen.
 3. Hva handler dette egentlig om? Har du forberedt deg for dårlig? Er det noe du kan forandre på? Hadde du gitt deg og hesten din for store utfordringer? Var det i dag du egentlig ikke skulle ridd? Eller bare skrittet en tur uten noen krav? Det kan være så mye, men finn ut av det.
 4. Bruk hukommelsen din og spol tilbake. Hva fungerte og hvorfor? Hva fungerte ikke og hvorfor?
 5. Hvordan skal jeg løse det som ikke fungerte, lag en ny plan, tenk på en ny måte, hent hjelp hvis det er det riktige.
 6. Slutt å mobbe deg selv men snakk til deg selv som om du er en person som du ser opp til og som du respekterer, eller en venn du skulle trøstet, støttet og gitt råd til.

Vil du ha flere tips og inspirasjon kan du melde deg inn i facebook gruppen Suksess med hodet på rett plass og lytte til podcasten med samme navn.

Vil du komme deg videre og ta sunn kontroll over deg og ditt rytterliv?

Meld deg på Trygg Og Glad Rytter her: https://ryttercoachen.kartra.com/page/tryggoggladrytter

Eller send en forespørsel om en til en program der du får full fokus og støtte gjennom din utvikling. Du kan sette deg på venteliste nå.

I løpet av høsten vil jeg lansere et 5 modulers kurs for konkurranserytteren. Det har samme konsept som Trygg Og Glad Rytter kurset, men med litt annet innhold rettet mot konkurranserytteren.

I løpet av høsten vil også gruppecoaching programmet Jeg Kan lanseres og dette får du tilgang til når du har gjennomført grunnkurs Trygg Og Glad Rytter eller Din Beste Konkurransesesong.

Derfor er disse to kursene en «no brainer» når det kommer til pris, og absolutt ikke en «no brainer» når det kommer til verdifylt innhold. Kursene er laget med de enkleste men mest effektive teknikkene til gode resultater når det kommer til tilstandskontroll, velprøvde og dønn solide mentaltreningssystemer som gir resultater du ikke trodde du kunne oppnå så raskt samt gode modeller for å sette mål.

Min passion er kommunikasjon mellom menneske og hest og det starter med oss. Når du har god selvtillit, er glad og energisk med klare mål og verktøy som løser det som måtte komme, da smitter det over på hesten din. Da er vi i feel og flow.

Share

Hva skal til for at du skal få ut de siste 20 prosentene?

Ønsker du deg stabil fremgang og bedre resultater år etter år?

Da er du som de fleste oss. Vi ønsker oss stabil fremgang så vi kan kjenne på mestring og føle oss gode. Virkelig kjenne i hele kroppen at det vi legger ned så mye ressurser i, gir langsiktige og gode resultater.

Det har gått litt trått for meg den siste tiden, men i dag hadde jeg en sånn en «gull dag».

Jeg liker å kalle det gulldager, de dagene da alt flyter og den intellektuelle forståelsen og all treningen, har transformert til kroppslig kunnskap. Kroppslig kunnskap som er din kommunikasjonskanal med hesten din.

Jeg går alltid på jakt etter gulldager, og jeg vil at hver eneste ride økt skal inneholde gyllne øyeblikk.

I dag hadde jeg en sånn dag, og det betyr ekstremt mye for meg. Disse dagene og øyeblikkene forteller meg at jeg gjør noe som er riktig. Riktig for hesten og vår kommunikasjon sammen. Vi bygger lag på lag sammen, lærer, utvikler oss og bygger en grunnmur som skal holde. Et fundament til å bygge videre på. Et fundament som skal vare. Sterkere og bedre år for år. Bedre og bedre tillit til deg selv, dine ferdigheter og din kunnskap. Vi er et team som stoler på hverandre.

Jeg har hatt motstand de siste årene, og kroppslig har jeg vært kraftig satt tilbake. Men min grunnleggende motivasjonen for aldri å gi opp, den har jeg hatt med meg så lenge jeg kan huske, og det er jeg glad for. Aldri gi opp, det er alltid gyllne øyeblikk som tar deg videre og tilbake igjen.

 «Fra en alvorlig nakkeskade til opp på hesteryggen igjen»

Februar 2018 ble jeg påkjørt av en bil og det endte med en alvorlig nakkeskade med to leddbånd som var røket. Det er ikke første gangen jeg er skadet, og det er heller ikke første gangen jeg må se min drøm bli utsatt.

Det er nesten som det er et mønster. Hit, men ikke lenger.

Jeg var så nære så nære. Jeg hadde akkurat ridd inn min egenavlede hest, han som skal bli min konkurransehest. Han har et stort talent, var i startgropa og jeg kunne ikke trene han på en god måte på grunn av nakkeskaden. Jeg visste heller ikke om jeg noen gang ville være i stand til å gjøre det.  

Jeg var fortvilet, lei meg og fremtidsredd. En sånn skade, ville den noen gang bli bra? Ville jeg kunne ri igjen, jobbe igjen. Beholde hestene? Eller ville alt jeg hadde bygget opp forsvinne?

Jeg har jobbet som mentaltrener og siden 2002 og i alle disse årene har hørt historie etter historie, alle forskjellige og samtidig like. Alle handler om gamle ubevisste mønstre som styrer deg. Du vet, som et gammelt dataprogram du har glemt å oppdatere. Eller rettere sagt, som du ikke bevisst på og derfor kan det ikke oppdateres.  Eller som du er klar over, men ikke vet hvordan du skal oppdatere.

Jeg var lenket til sofaen i mange måneder, i det uvisse, før jeg kom i riktig behandling.  I denne perioden fikk jeg tid og anledning til å finne ut av hva jeg skulle lære av denne hendelsen. Det er alltid noe man skal lære, noe vi ikke har tid til å se på når dagliglivet har tatt grep om tiden vår.

Så hva var det jeg skulle se nærmere på denne gangen?

Det var ulike ting, og den røde tråden var et gammelt mønster jeg trengte å kvitte meg med for å vokse enda mer, for å komme enda nærmere drømmen min, og ikke minst for å kunne fortsette å ri. Det er en av grunnene til at jeg har valgt VEKST som årets ord, fordi jeg skal fokusere på å vokse, stabilt vokse.

«Bak enhver frykt ligger en stor drøm»

Denne setningen kom til meg og jeg funderte på hva det var jeg var redd for. Jeg kom til at jeg var redd for å lykkes, lykkes på ordentlig, lykkes med det som virkelig er den store drømmen der fremme.

Jeg har lyktes med veldig mye i livet mitt. La meg si at jeg lykkes i 80% av tilfellene, men ikke de siste 20%. Nå er det de siste 20% sin tur.

Så, takk til han som kjørte på meg så jeg fikk et puff i baken til å ta tak nå, og ikke senere. Tiden er nå, og det er opp til meg å gripe den og oppgradere programmene i hjernen min. Det har jeg gjort, og jeg er med i ulike coaching programmer for å jobbe med de siste 20 %. Jeg investerer i meg selv gjennom å bruke privat rehabiliteringsklinikk, den med best kompetanse i landet. Jeg investerer i instruksjon med hesten min av en instruktør der vi er to likeverdige personer med utvikling som felles mål og jeg investerer i en av verdens beste online business trenere, fordi jeg har bestemt meg. Jeg skal lykkes. Jeg tok tilbake kraften fra den gang jeg var 5 år og svømte 1000 meter.

Jeg skal lykkes – det er min tur nå.

Jeg er mer på plass fysisk nå og mentalt har jeg tatt en avgjørelse. Det gjør det enkelt å velge riktig, være fokusert og bruke ressursene mine på det som vil gi være med å utvikle «tyveprosenten».

Tiden er nå for deg også, er den ikke?

Til å lage den solide grunnmuren som du kan bygge videre på. Skape det fundamentet som gir deg jevn fremgang og som gjør deg i stand til å takle motgang på en ressursfull måte. Vite med hele deg at du kan.

Kjenn etter.

Bruker du hele ditt potensiale, eller kan du kjenne at det ligger mer der som du ikke får ut?

Hvor mange prosent av kapasiteten din bruker du?

Hvordan er det for deg når du rir konkurranser? Er det stabil fremgang eller vil du ha mer stabilitet?

Jakter du på gyllne øyeblikk og gull dager eller ser du alt som ikke fungerer?

Hvordan ville det være for deg å tro og ha tillit til at du har alt som skal til?

Jeg har laget en workshop til deg som har lyst til å ta tak nå, og den passer for deg som:

 • Vil jobbe riktig for å lykkes i det lange løp
 • Vil legge inn innsats for å trene opp din mentale styrke
 • Forstår at suksess tar tid å bygge, det finnes ingen quick fix

Jeg gleder meg til å hjelpe deg og ditt første steg er å melde deg på og bli med på gratis workshop

Påmelding til «Tre steg til din beste konkurransesesong til nå»

https://ryttercoachen.kartra.com/page/dinbestekonkurransesessong

Vi ses, Gry

Share

Har du startet året med nyttårsforsetter og nye “hårete” mål?

Da har du mest sannsynlig satt deg selv opp til nederlag. Beklager å si det, men forskning viser at rundt 90 % av av de som setter mål, selv med alle de ingrediensene et SMART mål skal inneholde, ikke når målene sine.

Jeg skal forklare det veldig enkelt og greit for deg, og forklaringen jeg gir deg er tatt ut fra hjerneforskning, min erfaring som mentaltrener og coach siden 2002 og ikke minst min egen erfaring.

Jeg har også satt mange mål som jeg ikke har vært i nærheten av å nå. De jeg ikke har vært i nærheten av å nå, er de som har lært meg mest om hva som skal til for å nå et mål, og hva et mål egentlig er.

Hva skal til for å nå målet?

 1. Du må eie drømmen og målet ditt selv.
 2. Du trenger å spesifisere det, altså være tydelig i hva du ønsker deg eller håper på.
 3. Du må kunne måle fremgangen.
 4. Drømmen og målet må være noe som er attraktivt for deg.
 5. Det trenger å være realistisk, uten å være for enkelt.
 6. Det skal være tidsbestemt.
 7. Du må se om det passer inn i resten av systemet ditt
 8. Du må snakke om det til deg selv, på en riktig måte.

Alt vel så langt 🙂

Allikevel når du ikke målet, du starter opp, men gir opp på veien.

Hvorfor det?

Fordi alle som ikke har gjort en bevisstgjørende jobb med seg selv, kommer fra et ståsted av frykt i varierende grad innenfor ulike livsområder.

En god jobb med seg selv kan være;

 • å ta tak i og rydde vekk alle de ubevisst blokkeringene som ligger i underbevisstheten din
 • ta ansvar for egen utvikling av mental og emosjonell styrke

Måloppnåelse og motivasjon henger sammen

Motivasjonen henger tett sammen med manglende måloppnåelse når den er negativt drevet, selv om den kan høres positiv ut.

Negativt drevet motivasjon, som kan høres positivt ut, er “jeg vil ikke ha prestasjonsangst”. Du vil bort fra noe.

Dette er ofte grunnen til at det stopper opp for deg på ett eller annet tidspunkt.

Stoppe opp kan bety at du

 1. Gir helt opp etter noen år og faller fra en aktivitet du innerst inne liker
 2. Stagnerer i utviklingen din og mister motivasjonen
 3. Kommer i mål og tenker, var dette alt?
 4. Starter aldri men gir opp på startstreken. Jeg definerer startstreken som; i løpet av den første måneden eller ved første motgang.
 5. Lær mer her http://ryttercoachen.kartra.com/page/tryggoggladrytter

Det er skremmende hvor mye vi lar oss stoppe av frykt.

Frykten for det som kanskje kan komme til å skje, eller har skjedd tidligere.

Frykten for ikke å bli likt, ikke være god nok, flink nok, morsom nok, smart nok, intelligent nok, pen nok. Ha god nok hest, ha for god hest, ikke passe inn, være en feil, være for flink….

Den største frykten er ikke å passe inn, dermed begynner man å gjøre alt mulig for å passe inn, og mister seg selv. Miste seg selv gir dårlige odds for måloppnåelse.

Kanskje du synes det høres underlig ut, for du kjenner ikke så ofte på følelsen frykt. Eller kanskje du nikker og er helt enig.

Ulike typer frykt

Uansett kategori, alle mennesker som tillater seg å føle og som tør å utfordre komfortsonen, vil oppleve frykt på ett eller annet nivå. Vil være sårbar og veldig modig. Dette er en sunn frykt.

Ordet frykt høres voldsomt ut og jeg bruker det fordi det er fryktsonen som ligger utenfor komfortsonen. Og utenfor der igjen finner vi læringssonen og vekstsonen.

Mange beveger seg sjeldent ut av komfortsonen, fordi fryktsonen oppleves så skremmende og uoversiktlig at vi ikke tør å bevege oss ut der. Det gjør vondt, det er ubehagelig og man kan jo risikere å feile.

For et menneske kan det å stille seg sårbar og modig være å ri for instruktør med andre tilstede, være langt utenfor komfortsonen, mens det for andre er godt innenfor innenfor komfortsonen.

Ri konkurranse der du blir bedømt både av dommeren, de på tilskuerbenken og ikke minst deg selv. Hvem vil utsette seg for noe sånt, frivillig? «Aldri i livet», sier noen, mens andre igjen er helt komfortable med det.

De som setter mål utenfor komfortsonen, de som vil vokse og gro, være modige og sårbare, de er i mindre tall. De er 10 %’en

Setter man mål for sesongen og ett av dem er å ri et WM, så er det et mål ja. Et mål du sannsynligvis når hvis du har vært med i gamet i mange år, har god erfaring og slipper å strekke deg ut av komfortsonen. «Ja jeg vil utsette meg for det frivillig, fordi det er noe av det morsomste jeg gjør», sier den erfarne. Og det kan på sikt virke demotiverende hvis man glemmer å redefinere drømmene sine. Strekke seg.

En av grunnene til at jeg har brukt disse to eksemplene er; jeg vil gjerne belyse at det å ri på et kurs for instruktør kan være en mye større strekk ut av komfortsonen enn å ri et WM. Alle dere som “ser ned på” seg selv fordi målene er så “små” sammenlignet med alle de andre man ser i sosiale medier- IKKE gjør det. Den som strekker komfortsonen sin er RÅ, uansett hvordan mål eller drøm det er snakk om.

La meg ta et annet eksempel.

Et mål skal krible i hele deg

Da jeg begynte med fjellklatring i Lofoten i 1994, var målet på dag 5 å klatre Svolværgeita. Klatre fremsiden som er den lengste og vanskeligste ruten, og avslutte med hoppet. Det var noe å strekke seg etter. Motivasjonen var på topp og læringskurven var bratt. Vi var 2 av 21 som fikk gjøre det sammen med instruktør. Det var et skikkelig mål, noe å strekke seg etter, noe å kjempe for og noe å premiere seg selv for etterpå.

Etter min første tur på “Geita” har jeg klatret den mange ganger, og da var det ikke lenger et mål i seg selv, men en tur som ble planlagt. Det gav ikke samme rushet, men andre opplevelser. Derfor ville jeg ikke titulere det som mål, men heller som en hyggelig tur.

Andre og vanskeligere fjell nye mål, vinterklatring i bratte fosse ble nye mål, men Svolværgeita var tur.

Mål trenger en dypere dimensjon enn SMART og “fortell det til noen”. Mål trenger en drivkraft som drar deg forbi alle de hindringene som vil komme. Du skal være redd, det skal krible i kroppen, og du skal være helten som klarte det.

Vil du lære mer om mål? http://ryttercoachen.kartra.com/page/tryggoggladrytter

Vi er forskjellige, og den erkjennelsen kan det være klokt å ta til seg.

Her er noen andre fallgruver som skaper dårlig stemning i motivasjonen

 • Fokus er på det du ikke kan, det du mangler
 • Du har ikke lært deg hvordan du skal bruke hodet riktig så du presterer sjeldent når det gjelder
 • Du sammenligner deg med andre og er derfor ikke god nok
 • Målene er “for slappe” eller steget fra der du er nå og opp til første trinn er for stort
 • Du er skeptisk og overtenker, det er en fin måte å slippe unna på
 • Du utsetter
 • Du har mål satt av andre

La meg gi deg et ganske vanlig eksempel.

De fleste som konkurrerer er modige ryttere, som pusher komfortsonen og som tør å stille seg sårbar. Noen ganger går det fint, andre ganger ikke fullt så bra. Jo mer press, jo sterkere prestasjonsangst. Og akkurat den prestasjonsangsten skulle du så gjerne hatt kontroll over, så du får ut hele ditt potensiale. Stabilt får ut potensialet, komme deg videre til neste nivå.

Men, du glemmer å sette opp det å lære deg hvordan hodet virker, som mål.

Du vet hva du kan, når du er alene. Når du er i komfortsonen, den trygge bobla der hjemme. Så kommer dagen da du skal på stevne. Du kjenner håndflatene begynne å svette, pulsen stiger, hodet blir litt ullent og du begynner å tenke på alt som kan gå galt. Nedsnakker deg selv og krisemaksimerer.

Jo mer du tenker på det, jo mer anspent blir du i kroppen. Du prøver å puste, du prøver å fortrenge følelsen, men den bobler bare opp igjen. Du spenner deg mer, tenker mer og før du aner ordet av det er du på den spiralen som tar deg nedover.  Du fikk ikke ut potensialet ditt denne gangen heller. Mislykket, mislykket, mislykket.

Så, i etterkant kommer alle unnskyldningene. De trøstende unnskyldningene, de du må ha for ikke å gi opp, de du trenger for ikke å føle på skammen.

Det er ikke du som er mislykket, det var vind, regn, ny bane, tilskuere for tett på, det skjedde noe under oppvarmingen osv osv.

Har du hørt om Catch 22? « You’re damned if you do, you’re damned if you don’t»

Først får du konkurransenerver eller prestasjonsangst fordi du har en opplevelse av ikke å ha kontroll over deg selv. Så, etter at det har «gått galt», kommer du opp med unnskyldninger som dreier seg om noe utenfor deg selv, noe du ikke kan kontrollere.

Noe du ikke kan kontrollere! Catch 22! Du setter deg selv opp for nederlag!

Hva tror du skjer med prestasjonsangsten og konkurransenervene når du skylder på noe du ikke kan kontrollere? Helt riktig, de eskalerer og blir verre. Du har kjørt inn i feil gate. Du blir en av de 90% som ikke når målene sine.

Det er ganske vanlig å skylde på omgivelsene når man en opplevelse av å mislyktes. Det ligger en falsk beskyttelse i det. Det er ikke min skyld. Man vil gjerne være uten skyld og ansvar for det som ikke gikk så bra.  Det får en til å føle seg bedre, føle seg større.

Men vet du, dette er «pisse i buksa» mentalitet. Kortsiktig glede og veldig tomt etterpå.

Jo mer du skylder på det utenfor deg selv, jo mindre kontroll og selvtillit får du.

Jo mindre kontroll du har, jo dypere og sterkere befester de skumle konkurransenervene og prestasjonsangsten seg. Du begynner å ned snakke deg selv, mer og mer. Jeg er ikke god nok, det er ikke plass til meg her, jeg er dårlig til å ri, jeg kommer ikke til å klare den løypa, jeg klarer ikke å ri en perfekt piruett, overganger er vanskelig, hesten min er dårlig på timing inn mot hinderet så vi kommer til å rive….

Nedsnakke, overtenke, demotivert, frustrert, lei deg, redd, sint, skamfull, flau…..

Jeg er en feil! Jeg er en skuffelse! Jeg er en elendig rytter!

En vanlig strategi er å fortrenger alt det negative, og kan tide vis prestere ok på ditt nivå, men fortrenge er ikke det samme som å endre til noe bedre. Fortrenge er som å plastre et urenset sår. Ingen er tilfreds med å prestere 87% hvis du vet du kan 91 eller 100 når alt klaffer.

Hva skal til for å snu?

Alle jeg snakker med ønsker å ri (konkurranser) uten nerver og frykt. Det de vil er å ut potensialet sitt, føle seg trygg, være motivert, føle seg glad, ha det gøy, utvikle seg, være mentalt sterk, mentaltrene, sette mål, drømme og tro på deg, ha god selvtillit, ri, være fokusert, ha effektive treningsøkter, få fremgang og mye mer.

Så hva skal til for at jeg skal være i den 10 % som når målene sine, og som har jevnt vekst og fremgang år etter år, på alle områder i livet mitt.

Det er et gap mellom der du er nå og dit du ønsker deg.

Nå skal du få en liten øvelse av meg så du kan begynne å bli bevisst på hva som ligger i det gapet. Jeg liker alltid å se på det som en kløft mellom der jeg er nå og dit jeg vil.

Hva ligger i kløfta (bevisstgjøring) og hva må jeg sette opp som mål (broen over kløfta) og hvor vil jeg ende opp (prosessmål, utkomme mål, drøm). Denne strategien kan brukes innenfor alle områder innenfor ridning, trening av hest og generelle livsområder.

Hvis du ser konkurransenerver i kløfta, så vet du at et av dine mål for å nå ønsket situasjon, er å lære deg å bli kvitt konkurransenerver.

Er det tid, penger, helse eller noe annet som stopper deg?

 Er hindringen/ unnskyldningen tid? Dette handler oftest om at du prioriterer feil, mangler en god struktur, har ikke mål som motiverer deg, har mål men driver med selvsabotasje, har mål som ikke er dine eller noe annet. For mange er blokkeringen manglende eller lav selvfølelse.

Ligger det en hindring som dreier seg om penger, kan du se på hvor lekkasjen ut av kontoen din er. Dine prioriteringer, dine pengeblokkeringer, fortjener du? Økonomisk prioritering henger sammen med drømmer og mål.

Uansett hva som ligger i den kløfta, jeg er 100% sikker på at det dreier seg om bevisst og ubevisst frykt. Det gjør det alltid, og en helt normal strategi er å skylde på det utenfor deg selv, fordi det er den eneste strategien du har. Det er din nødutgang.

Men du, selv om det er litt flaut, ja jeg vet, det er litt flaut, legg merke til hva du skylder på.

Hvis du skylder på hesten, gjør noe med det. Hvis du skylder på deg selv, gjør noe med det.

Gjør det enkelt! Hvis jeg sier at jeg ikke kan, så er det akkurat det som skjer. Hvis jeg i detalj sier hva jeg skal gjøre for å oppnå det jeg vil, så er det nettopp det som skjer. Vel og merke, når du har ryddet av veien de ubevisste eller bevisste blokkeringene.

Gå for læring – gå for utvikling – gå for mestring.  

Vil du lære mer? Bli mer bevisst på hva som er din nå situasjon, din drøm og hva som ligger i den kløfta?

Jeg holder jevnlige webinarer så følg med når det legges ut link, ellers ligger det en leksjon om mål i kurset Trygg og Glad Rytter. Bli med der og lær deg alt om mål og hvordan du skal nå dem, så du setter deg opp til suksess istedenfor nederlag. http://ryttercoachen.kartra.com/page/tryggoggladrytter

Bli med du og da vel?

Det er din tur nå og du er den eneste som kan gjøre noe med det. 

p.s

Vil du lære mer kan du lytte til min podcast Suksess med hodet på rett plass. Du finner den på spotify

Vi ses 🙂 Jeg gleder meg til å ha deg med, Gry

Share

Er du superhelten i eget liv?

Ja er du superhelten i eget liv?

Og hva har det egentlig med prestasjonsangst og konklurransenerver å gjøre?

Mye!

 

I dag skal du få 6 spørsmål som har stor effekt på prestasjonsangst og konkurransenerver.

Og  jeg lover deg, det er super gøy når du begynner å tenke på en annen måte og tar i bruk

SUPERKREFTENE DINE

 

 

 

 

 

Her kommer spørsmålene

1.Hva er en helt for deg og hvem var en helt for deg når du var liten?

 

 

 

 

 1. Hvilke egenskaper/ superkrefter har en helt?

 

 

 

 

 

 1. Hvem er du og hvilke egenskaper bruker du når du er en helt i eget liv?
 2. Hvem er du IKKE når du er en helt i eget liv?

 

 

 

 

5. Hvor nærme er du nå å være en helt i eget liv? 

6. Hva skal til for at du skal bli det, og hva er det første steget?

 

 

 

 

Kos deg med spørsmålene og vær raus med deg selv og ærlig i spørsmål 3

 

P.S

Bli med i triben vår du også , Suksess med hodet på rett plass og la deg inspirere med podcasten ved samme navn

 

PPS

Coaching og mentaltrening er ikke bare for 

konkurranserytteren, men for alle som vil 

oppleve å få fremgang, mestre og 

ha det gøy!

 

Jeg har jevnlig oppstart av mitt 8 ukers kurs Mental Styrke Trening, så følg med på Ryttercoachen så du ikke går glipp av inntak av nye deltagere.

 

 

Les om Anne sine erfaringer her:

Jeg var så heldig at jeg vant julechallengen og to veiledningstimer med Gry

I dag etter veiledning hvor vi hadde fokus på tølt, dro jeg rett i stallen og trente både visualiseringsteknikk og tølt. Og jeg mistet henne ikke i trav EN eneste gang! 

Det høres magisk ut, men egentlig er det en selvfølge at man må kunne lede seg selv og ha kontroll over egne tanker før man kan lede hesten. Og hester er følsomme dyr.

De kan kjenne en bitteliten flue som sitter på rompa, og da er det ikke så rart at den merker det om du sitter og tenker på trav når den skal tølte.

Jeg må innrømme at jeg kanskje tenkte at mental trening, coaching og sånne teknikker var mer for konkurranseryttere, enn for rekreasjonsryttere som sliter med tølt, men absolutt alle har bruk for dette.

 Man kan bruke mye tid og penger på flinke trenere, men det er vanskelig å ta med seg kunnskapen tilbake i daglig ridning om hodet ikke henger med.

Teknikkene Gry lærte meg er veldig konkrete og jeg har masse ideer til hvordan de kan brukes både til hestelivet og resten av livet. Tusen takk! 

 Bildet av en takknemlig hest med en litt mer klartenkt rytter 

 

Anne Aasback, vinner av julechallenge i gruppa

Suksess med hodet på rett plass

Share

Hva er motivasjon og tips til hvordan du kan motivere deg selv

Hva er motivasjon og hvor kommer den fra?

Kjenner du deg igjen i denne uttalelsen: «Jeg kunne ønske jeg var motivert!»

Jeg hører den ofte av mine kunder, og jeg antar at også du kan finne på å si det samme til deg selv.

Ønske er et ord uten kraft og påvirkning, derfor er det lurt å bytte ut hele setningen med:

“Jeg vil lære meg å motivere meg selv” og ” Jeg kan motivere meg selv når jeg trenger det”

Så hvordan ville det vært for deg om du til enhver tid klarte å motivere deg? Bra ikke sant?

Under bildet vil du finne ut litt mer om hva motivasjon er slik at du kan bruke tid på å bli bevisst på deg selv og hvordan du motiverer deg og demotiverer deg selv.

 

 

 

 

Hvis vi starter med å dele opp ordet, så får vi MOTIV og asjon, som blir til AKSJON

Du har altså et MOTIV, eller et mer moderne ord vil bli DRØM og MÅL.

Når du har jobbet grundig med drømmen din og målene dine, vil du ganske lett kunne ta aksjon mot målet. Fordi du kjenner inni deg at dette er noe du vil, noe du blir dratt mot.

Du vil gå ett og ett steg, ut trene selv om det blåser sidelengs og regner, eller om det er kuldegrader, for varmt, venner som skal gjøre noe gøy,  eller noe annet.

Du tar aksjon fordi du har bestemt deg for å nå drømmen din og du har noen klare fine bilder av hvordan det skal bli å komme i den.

Du går MOT noe du vil ha. Noe du har bestemt selv, noe som er din drøm, noe som gir deg glede

Din seierspall

 

 

 

 

 

Vi har også en annen form for motivasjon. Det er når du motiveres FRA ubehagelige følelser.

Det kan være at du; “egentlig har litt lyst til å kanskje nå den drømmen som du nesten ikke tør å tenke at du har, men hvis jeg gjør det så er jeg så egoistisk og da vil sikkert ingen like meg lenger og jeg blir helt alene på alle stevneplasser og det vil jeg ikke….PUH. Mange har det sånn og de prater så fort og mye, uten å trekke pusten.

Disse menneskene motiveres av redsel. De vil bort fra redselen for ikke å bli likt, bli sett på som en egoist, bli snakket om osv osv. Det reneste skrekk kabinettet! Du har en regissør i hodet som forteller deg alt du ikke vil.

Gulrot motivasjon

 

 

 

 

 

Indre motivasjon er det samme som å motiveres mot drøm og mål som er skreddersydd sammen med dine verdier.

Ytre motivasjon er når du motiveres FRA det du egentlig innerst inne har lyst til, hvis du tør å tenke på hva du innerst inne har lyst til da.

Demotivere, hva er det og hvorfor driver man egentlig med det?

Å demotivere seg er å se for seg bilder og filmer inne i hodet som ikke gir noen god følelse. De som demotiverer seg gjør det ofte fordi de

 • Ikke har klare drømmer og mål
 • Ikke har jobbet med verdiene sine
 • Har klare drømmer og mål, men er redd for å mislykkes
 • Er redd for hva alle andre vil si

Motivasjon

Slik kan du løse dette?

 • Jobb med drøm, mål og verdier
 • Bli kvitt negative tanker og troer om deg selv
 • Mentaltrene og sette den tilstanden du ønsker

Det finnes mange artige måter å hente frem motivasjon på basert på de teknikkene du kan lære deg ved en til en coaching, i gruppecoaching eller ved å delta på kurs.

Som en start kan du delta på gratiskursethttps://grynergaard.simplero.com/page/94238

Og deretter bli medlem i facebook gruppen Suksess med hodet på rett plass

Share

Smartere fokus – bedre personlige resultater

” Winners focus on winning – loosers focus on winners”

Her har jeg samlet noen gode og oppklarende spørsmål til deg som du kan hjelpe deg med.

Hva er ditt fokus?

Hva skal du fokusere på?

Hva vil du oppnå?

Hvordan må du fokusere for å få det til?

Hvordan gjør du deg selv ufokusert?

Hva gjør du når du blir ufokusert?

De som fokuserer på andre, har feil fokus, og derfor blir de “tapere”.

Det som kjennetegner en som fokuserer på andre og som mister seg selv, er offerrollen. Vedkommende blir en small mind person som ikke får til og som legger skylda på omgivelsene.

Og det er ikke rart vedkommende ikke får til når jobben mot egne mål blir satt til siden fordi man er så opptatt av å fokusere på alle andre sine vellykketheter.

Det finnes heldigvis løsninger for dette.

Bli en din personlige suksess du og!

 1. start med å lage deg en drøm som du skal sikte mot
 2. finn gjerne ut av hvordan du kan stoppe deg selv, for det vil skje, så du kan like godt finne ut av det med engang.
 3. vær ærlig med deg selv, uansett om det kan oppleves som flaut
 4. fokuser på det første trinnet og ta action-GJØR!!!
 5. fokuser på trinn to, ta action og GJØR!!!

NÅ, har du tid til å fokusere på andre?

Opplever du bedre selvtillit og selvfølelse fordi du faktisk gjør noe for DEG?

Supert, da er du godt i gang 🙂

Syntes du tipsene var nyttige og ønsker flere tips, meld deg på gratiskurset mitt

https://grynergaard.simplero.com/page/94238

Og bli med i Facebook gruppen Suksess med hodet på rett plass, der du vil få enda flere tips gjennom livesending hver torsdag fra kl 20.00

 

 

Share

Hjelp! Det som før gav meg glede er nå bare tungt og stressende. Tre tips for å snu

I mine mange år som Ryttercoachen, er det et tema som stadig går igjen hos de jeg coacher.

Det er frykt og nervøse følelser.

Hvis du tenker tilbake så var alt bare gøy og glede. Hesteinteressen var på topp og stallen var stedet der du hadde fri, opplevde vennskap, følte mestring og ikke minst det gode og trygge båndet til hesten.

Etter hvert begynte du kanskje å konkurrere litt og det ble mer alvor. Du la større press på deg selv og ambisjonene vokste i takt med rytterferdighetene. Alle piler pekte oppover og du følte deg skikkelig god.

 

Så en dag, var det ikke så gøy lenger. Hva var det egentlig som skjedde? Gleden og mestringen ble byttet ut med nerver, svette håndflater, skjelvne ben, ugreie sommerfugler i magen og alle piler pekte nedover.

Så kom tankene!

Tankene om hva alle som så på deg ri, sa.

Tankene om å mislykkes, ikke få til.

Katastrofetankene som viser deg alt som kan gå galt.

Alt du hadde trent på hjemme, der hjemme som alt går så fint, når ingen ser på…..

Hvor ble alt det av?

Når du nærmer deg konkurranse banen er hodet som bomull og selvtilliten helt på bunn.

Gradvis daler motivasjonen og trening, konkurranse, ja hest som egentlig var så gøy, har bare blitt et ork. Energitappende ork som oppleves skummelt og langt fra gøy.

 

 

 

 

Hvordan skal jeg få snudd det?

 

 

 

 

Jeg vil gi deg tre tips til førstehjelp

 • Tenk på den gangen du begynte med hest og fokuser på ett eller helst flere minner fra den tiden. Lev deg inn i opplevelsen og kjenn på følelsen. Gjør følelsen stor og sterk, la den fylle hele kroppen din. Bruk denne følelsen hver gang du begynner å tenke negativt, så du tar kontroll og vender om til positivt. Finn også frem andre positive minner.
 • Supereffektiv morgen rutine! Skaff deg en bok som du skal bruke til å skrive ned positive ting som har hendt deg. Skriv også ned alt du er takknemlig for. Still klokka 30 min før du pleier og stå opp! Tren i 20 min. Da frigjør du dopamin, kroppens eget ruslykkehappy stoff. Sett deg så rett ned og skriv mens du enda er rusa på dopamin
 • Gjør dette hver dag, og skriv minst 20 ting hver dag. Hvis du går tom for gode ting å skrive, så gjentar du bare det du allerede har skrevet. Skriv ned selv om det føles banalt.
 • Kroppsspråk skaper følelser. Du skal ha fokus på å ha et kroppsspråk som er positivt. Se opp, altså ikke opp i skyene, men mer rett frem. La skuldrene være avslappede, ryggraden lang og myk, sterke ben, avspent, brystbenet opp og åpen brystkasse så pusten din får fritt leide. Pust med magen, gode rytmiske pust. Smil gjerne, selv om du ikke har noen grunn til det.
 • Løft gjerne hendene over hodet som en vinner. Alt dette vil hjelpe deg til å få en bedre og mer kraftfull følelse i kroppen.

 

 

 

 

Hjerneforskning viser at den delen av hjernen som styrer positivitet og lykke, vokser hvis den brukes. Og, hvis du tenker mange negative katastrofetanker, vokser den delen av hjernen (amygdala) fordi den blir stimulert.

Hjernen er som alle andre muskler i kroppen, «use it or loose it»

Når vi vet at hjernen er plastisk, altså den kan stimuleres og styrkes, da vet du at du kan endre tanker fra negativ til positiv – hvis du er villig til å gjøre jobben. Det er opp til deg!

P.S

Hvis du trenger hjelp til å restarte tankesettet dit tar du kontakt med meg på messenger (Gry Nergård) eller sms (91337019)

PPS

Ta gratiskurset mitt https://grynergaard.simplero.com/page/94238 og få tilgang til facebookgruppen Suksess med hodet på rett plass.

 

 

 

 

 

Share

“Glasstaket” som står i veien for læring og utvikling. Hva er det og hvordan skal du bryte gjennom

Hvordan bryte gjennom glasstaket

Alle ryttere har opplevd det berømte glasstaket gang på gang. Det taket som stopper deg i din utvikling. Det taket som synes å være laget av hard betong, men som egentlig er et skjørt glasstak som du ganske enkelt kan bryte gjennom.

Du kan bryte gjennom eller la det være

Det er normalt at glasstaket dukker opp med jevne mellomrom og det er en test til deg om hvor ivrig og engasjert du er med tanke på å nå målene dine. Jo viktigere målene og drømmene er for deg, jo mer står ofte på spill og glasstaket kan virke umulig å komme seg gjennom. Du er så redd for å mislykkes at det er nettopp det som skjer når du stopper opp under det trygge glasstaket.

Du opplever stor frustrasjon i møte med glasstaket fordi, på den ene siden er du livredd for å gå ut av komfortsonen din, du stoler ikke nok på deg selv, du fortjener ikke og ja….unnskyldningene kan være mange.

På den andre siden vil du så gjerne bryte gjennom, men du tør ikke. Du vet ikke hva du skal gjøre, hvordan og i hvilken rekkefølge. Du opplever det tryggest å forbli der du er kjent.

 

I all utvikling som ryttere møter vi på hindringer i deg selv og hos hesten. Disse er til for å løses, slik at du kommer deg videre, lærer noe nytt, utvikler deg og får erfaringer.

Metode varierer

Det er ikke alle som opplever at de har verktøy til å løse de hindringene som kommer, og da gir man kanskje opp. Når man gir opp er det vanlig å ha en mengde gode unnskyldninger på lager for å rettferdiggjøre sitt valg om å gi opp. Det kan være at du ikke har penger nok, tid nok, ikke er flink nok, har ikke god nok hest, har ikke riktig støtteapparat, blir syk, må jobbe mer osv osv. Rekken av unnskyldninger som du kan tro på, er ofte veldig lang.

Så hvordan har det seg sånn at enkelte mennesker lykkes i alt de foretar seg? De bryter det ene glasstaket etter det andre, utvikler seg og når de målene de setter seg. Hva er forskjellen på denne typen mennesker og den gruppen som stopper i første glasstak?

Jo tankesettet!

Skift retning på tankegangen

Så enkelt er det. Det er tankene dine, det du tror på, personligheten og identiteten din som er med på å forme deg og dine valg.

De som lykkes, de som bryter gjennom glasstaket, tar tak i utfordringene og kommer seg gjennom. De personene gjør de grepene som skal til for å nå de målene de har satt seg.

De vet at det vil bli hindringer på veien, de vet at det kan være to skritt frem og ett tilbake, de vet at det finnes ingen quick fix men kun målrettet arbeid med fokus på ett steg av gangen. De har en plan, en strategi og de lærer seg de nødvendige verktøyene!

Og, de vet at det er viktig å kose seg underveis, at det er nyttig å søke råd og veiledning fra andre, de bygger gode nettverk, de jobber i team og de har fokus og motivasjon. De er dedikert.

Samspill

Det ser realistisk på oppgavene sine og bruker tiden sin på det som er viktig. De gjør istedenfor å over analysere, overtenke og være så perfeksjonist at de aldri kan starte opp fordi de ikke er villige til å lære langs veien. Dette er mennesker som tar ansvar og jobber riktig!

Jo flere glasstak du bryter gjennom, jo mer utvikler du deg. For hver gang du jobber deg over en hindring og utvikler deg opp til neste trinn, lærer du en hel masse om deg selv og hesten din. Det gir styrke og en iboende tro på dine egne ferdigheter som rytter og menneske.

Heldigvis er det slik at alle mennesker kan lykkes hvis de vil. Du må bare være villig til å ta grep, gjøre noe istedenfor å overtenke og snakke deg selv ned.

Hva er det så som hindrer deg i å nå målene dine, bryte gjennom glasstakene og utvikle deg som rytter akkurat slik du innerst inne drømmer om?

Unnskyldninger fungerer som “nødutgang tanker”

Jo, det er FRYKT. Et lite ord på fem bokstaver men med så stor makt.

Frykt kommer fra den gamle steinalder hjernen vår og den hadde engang en viktig oppgave. Den gang levde menneskene ofte i fare, men vi gjør ikke lenger. Men, siden evolusjonen bruker lang tid på endring, må du lære deg å spille på lag med steinalder hjernen når den gjør deg redd, nervøs, liten og lite handlingskraftig.

I dag lever vi under fullstendig trygge forhold og vi trenger ikke steinalder hjernen på samme måte som tidligere. Men den er der, og du må lære deg å håndtere den. Du må lære deg at hver gang du møter på en hindring eller noe som er nytt, som rykker deg ut av komfortsonen, da er kommer den negative steinalder hjernen på banen og forteller deg skulme ting som kan skje, slik at du ikke gjennomfører og gjør grep. Slik at du ikke tilegner deg kunnskap og bryter gjennom hindringen. Den får deg til å stange i glass taket men ikke bryte gjennom.

Så, nå når du vet dette kan det være smart å ta en liten pepp talk med den delen av deg som hindrer deg i å gjøre det du vil gang på gang.

Måten du gjør det på er at du minst en gang pr dag lar steinalder hjernen din få oppmerksomhet. Skriv ned alle de negative tingene den sier til deg. Få det ut! Når du ser hvor mye negativt det er så ta det på alvor. Fortrenger du det vil det uansett bare tyte frem igjen, og gjerne når det ikke passer. Som for eksempel når du skal inn på banen og ri et program.

Så, start i dag med:

– Skriv ned og spør deg selv om dette virkelig er sant.

– Er det sant?

– Hvordan vet du at det er sant?

– Hvordan ville det være for deg å tenke noe annet?

– Hva vil du tenke da? Hva vil du si til deg selv? Hva vil du se for deg for ditt indre?

Dette lille skiftet vil gi deg helt nye følelser.

Når du gjør denne øvelsen en eller flere ganger om dagen, vil du etter hvert legge merke til at den negative stemmen til steinalder hjernen din stilner av og de positive og kraftfulle indre bildene vil bli klarere, skarpere, mer fargerike og tydeligere.

Du kan også heve deg til ett nytt nivå

Så vil du gjennom glasstaket så vit at du kan! Det er opp til deg.

Vil du lære mer om hvordan du skal styre tankene dine og selv bestemme hvilken tilstand du skal være klikker du her og melder deg på GRATISKURS «Lær å konkurrere uten nerver på tre dager»

https://grynergaard.simplero.com/page/94238

med bonuser som tips og råd som hjelper deg til å bli en enda bedre rytter, ukentlig inn i mail boksen din.

 

 

 

Share

Å herme etter de beste gir god læring

I går så jeg på de beste av de beste i dressur under WM og det regner jeg med at flere av dere også har gjort. Det er en fryd å se hvordan enkelte ryttere rir sine hester til fremdrift, styrke, balanse, smidighet, takt rent og med stor letthet og gracie.

Disse rytterne kan vi la oss inspirere av og vi kan også modellere dem gjennom å forestille oss at vi er dem. Kjenne på følelsene de har i kroppen når de rir og overføre dette til egen ridning.

Her er måten du gjør det på:

– Se nøye etter hvordan de sitter, hvordan de beveger kroppen sin, hva de gjør i økninger og samlinger, hvordan de bruker setet, sjenkler, hender og overkropp.

– Sug inn all informasjon om kroppsspråket deres og pusten

– Så lukker du øynene (eller har dem åpne om du foretrekker det) og forestiller deg at du svever inn i kroppen til den du modellerer. Vær den personen! Det høres kanskje merkelig ut, men det er ganske enkelt og morsomt. Du får mye informasjon!

– Kjenn etter hvordan det oppleves, og plukk til deg informasjon om hva du kan endre på hos deg selv.

– Kanskje kjenner du at kjerne muskulaturen din må styrkes, eller at du trenger å endre frekvensen av bruk av sjenkler eller du trenger å trene på å være mer balansert eller du trenger å trene på elastisitet i armer. Kanskje mer avspent i enkelte muskelgrupper og bittelitt mer spenning i andre.

– Når du finner ut av hva du trenger å trene på så plukker du ut en ting av gangen og kjører denne sekvensen om igjen og om igjen inne i hodet ditt. Husk å være i kroppen din! Da trener du opp signalene som går fra hjernen og ut i muskulaturen.

– Jo flere ganger du kjører frekvensen i hodet, jo enklere vil det være for deg å gjøre det du har øvd på, helt automatisk, i det virkelige liv.

Vil du lære mer? Klikk deg inn her:https://grynergaard.simplero.com/page/94238

Lykke til 🙂 Hilsen Ryttercoachen

 

Share

Gode team er gull!

Alle som har hatt et solid og velfungerende team rundt seg forstår verdien av ressursene disse menneskene tilfører når man skal prestere. Vi som ser gode team kan bli litt misunnelige og ønske oss det samme. Og ja, det kan vi alle få, hvis vi vil og gjør jobben som skal til for å skape det. Gode team kommer ikke seilende av seg selv, de må jobbes med på lik linje med andre relasjoner mennesker imellom.

Stjerneteam

Men først litt om team. Hva er egentlig det?

Det starter med deg. Du er i team med deg selv. Med det mener jeg at du har flere «delpersonligheter» som må samarbeide godt for at du skal være mentalt sterk og godt på plass  i deg selv.

Du har garantert opplevd at du kan ha indre dialog som sier en ting, mens en annen del av deg sier noe annet. Kanskje blander det seg også inn en tredje og fjerde del. Disse «delpersonlighetene» er erfaringene dine og de påvirkningene du har hatt frem til nå. Delpersonlighetene som diskuterer inne i hodet ditt, er et resultat av påvirkning fra foreldre, lærer, andre voksne, venner, forbilder og treneren din, opp gjennom livet. De menneskene du har sett opp til har hatt påvirkningskraft på deg og du har på et ubevisst nivå utviklet verdier, det du tror på og adferd, som har bakgrunn i hva andre mennesker har sagt til deg.

Påvirkning skaper tro

Etter hvert som du blir eldre har du behov for å endre på noe av dette, slik at det passer bedre for deg. Du har blitt mer bevisst og du skjønner at du vil ha mer kontroll over stress, dårlig tankegods og begrensninger. Det er ikke alltid man vet helt hvordan man skal gjøre det og det kan være litt «skummelt». Men, ofte kan det komme en dag der du oppdager at det du tror på og dine verdier, stemmer ikke helt overens med de målene du har satt deg. For å bli et godt team med deg selv er det klokt å  gjennomføre en bevissthetsprosess i forhold til hva du vil og hvorfor. Du må også identifisere begrensningene din og lære deg hvordan du skal trene deg opp så du blir mentalt sterk nok til å leve ditt autentiske liv. Fra du starter prosessen vil du hver dag oppleve å bli mer og mer i takt med deg selv og bivirkningen av dette er indre ro, fokus, opplevelsen av kontroll og mestring og ikke minst masse glede.

Det som kjennetegner en person som er i et godt team med seg selv er kvaliteter som ærlighet ovenfor seg selv, bevissthet i forhold til valg i livet, valgene henger sammen med ønsker og mål, bevisst forhold til verdier i livet og evnen til å holde seg til det man tror på. Disse personene lever i takt med seg selv og hode og hjerte er i godt samarbeid. De tar ansvar for erfaringer og bruker disse positivt og som en styrke, istedenfor å skylde på andre og omstendighetene rundt.

Samspill

Tips til å bli bedre team med deg selv.

Start med å  trene på å være ærlig med deg selv, være modig, ansvarlig og bli mer og mer bevisst på hva som er viktig for deg og hvorfor. Du kan stille deg selv noen enkle spørsmål som en start:

-Hva er viktig for meg?

– Hvorfor er det viktig?

– Hva gjør jeg (adferd) som viser at dette et viktig?

– På en skala fra 1-10, hva gjør jeg pr. i dag som viser meg at jeg jobber mot det som er viktig for meg?

Hvis det er viktig for deg å ha en myk og løsgjort hest, så må du faktisk ri den slik, ikke bare snakke om det.

Hesten(e) din(e) er også en del av teamet ditt.

Disse blir veldig ofte påvirket av din indre tilstand og er den i teamet som er mest avhengig av et godt fungerende team. Du må sørge for at du har riktig hest for ditt utdanningsnivå slik at du opplever mestring i hverdagen. Det er også din oppgave å ta ansvar for din tilstand og justere denne slik at du ikke er respektløs ovenfor hesten.

Positiv forsterkning

Lagvenner kan også være en del av et team og der man er direkte avhengig av hverandre er det viktig å klare kjøreregler for hvordan dere skal oppleve å være i teamet. Hvilken struktur dere skal, mål, kommunikasjonskultur, ambisjoner og forventninger. Her gjelder det samme som når du jobber med deg selv, alle i teamet må jobbe individuelt og de samme prosessene tas i teamet. Ofte er det en trener som er leder i teamet.

Treneren er en autoritetsperson og har derfor enormt stor makt til å «programmere» deg, på godt og vondt. Hvis du er ung, eller voksen som har hatt sterke autoritetspersoner rundt deg i oppveksten, er du mer utsatt for feil programmering.

Jo eldre og mer bevisst du blir, øker sannsynligheten for at du er i stand til å ha et mer likeverdig forhold til treneren der verdier som ærlighet, åpenhet og gjensidig respekt er oppe i bevisstheten. Du og treneren din bør ha god kommunikasjon og enighet om hva som er målene for deg og hesten(e). Gode trenere med stor menneske- og hestekunnskap og gode pedagogiske evner, er gull verdt. I tillegg ville jeg satt som krav at han eller hun er moden og ansvarsfull og er seg fullt bevisst på hvilket ansvar han/ hun har som autoritetsperson.

Foreldre eller sponsorer kan også være en del av et team

Er du ung kan det hende at foreldrene dine har kjøpt en eller flere dyre konkurransehester til deg. Med det kan det følge urimelig høye forventninger til deg. Disse forventningene kan dra deg ut av fokus fordi de ikke er diskutert og kommet til enighet om i hele teamet.. Vær obs på at foreldre og eller hesteeieres forventninger kan være urealistiske, fordi de er basert på feil eller manglende erfarings- og kunnskaps nivå.

Uansett hvor forventningene kommer fra, bør de identifiserer og snakkes om, fordi ellers vil de ligge å ulme i underbevisstheten og dra deg ut av fokus på det du egentlig skal gjøre. Dette kan være en vanskelig samtale å ta og desto viktigere er det da at du har gjort jobben med deg selv, slik at du er mentalt sterk og bevisst på hva dine behov er.

Godt grunnarbeid i teamet gir alltid suksess

Hvis foreldrene eller eieren av hesten forventer topp 3 plassering på alle stevner, vil det legge fokus bort fra prosessmålene dine. Som rytter vet du som oftest mer om hva som er realistisk enn de som står på sidelinja. Rytteren og treneren har som regel gode prosessmål og de på sidelinja har som oftest resultatmål, noe som kan føre til uenigheter innenfor teamet.

 

 

Kjennetegn på mindre suksessfulle team.

Gode team = Motiverende

Det kan være lukket kommunikasjon der det er fravær av åpenhet og ærlighet og mye forblir usagt. Det kan være en autoritær person i teamet som har urealistiske forventninger og mål på rytterens vegne. Mål, både prosessmål og resultatmål er ikke kommunisert og kanskje er de heller ikke realistiske. Jobben med en felles plattform og retning er ikke bevisstgjort eller gjennomført og delene i teamet drar i ulike retninger. Ingen i teamet tar ansvar og man skylder på hverandre. Fravær av bevisst og åpen kommunikasjon er nøkkelen til at teamet blir svakt og dysfunksjonelt.

Sterke team har kjennetegn som er motsatt. Her har alle er klar oppfattelse av hva som er prosessmålene og resultatmålene.. Personene i dette teamet har egenskaper som gjør dem i stand til å ha en åpen og tydelig kommunikasjon der verdier, ambisjoner, og mål står i forhold til hverandre. Alle i teamet er mentalt sterke og har evnen til å ta ansvar for egne reaksjoner og følelser.

Her skylder man ikke på hverandre eller utenforliggende faktorer, men snakker sammen og finner løsninger. Medlemmer av dette teamet er også fleksible og gode på å søke kunnskap og forberede seg, slik at man kan løse de utfordringer som kommer. Det er god struktur og alle har sine arbeidsoppgaver som fører til god flyt og overskudd.

Hva skal til for å bli et sterkere team?

Sterke team får til alt

Sett av tid til å lage en god plattform av verdier, altså hvorfor gjør vi dette og hva vil vi oppnå? Alle i teamet må høres og respekteres. Avklar ambisjonsnivå og vær realistiske.

Hvordan skal vi kommunisere underveis? Hva trenger den enkelte i teamet for at det skal fungere (alle har vi ulike behov).

 

Lag noen regler for hvordan man skal snakke til hverandre når det «koker».

Bli bevisst på hvordan man reagerer når det går dårlig og når det går bra. Noen mennesker er best når det ikke går så bra og andre er best når det går godt. Finn styrkene i teamet og bruk disse bevisst.

Alle er like viktige

Sterke team vet at alle brikkene i teamet er like viktige! De er alle like stor del av resultatene og de har evnen til å lage gode følelser for alle i teamet.

Hos sterke team ligger det ikke noe og ulmer under overflaten derfor kan de bruke all sin fokus og energi på det som er målet. Du og ditt team kan også det hvis dere vil. Sett av tid og lag en plan som alle er enige i.

Vil du lære deg å håndtere dårlige følelser og sette mål, helt gratis. Her er tre mailsekvenser med gode tips til deg: https://grynergaard.simplero.com/page/94238

Lykke til!

Ryttercoachen har  lang erfaring i team building og bistår gjerne ditt team ved behov.

 

 

 

 

 

 

Share