Monthly Archives: november 2012

15.11.2012 NLP er mentaltreningens Rolls Royce

Visualisering er ikke noe nytt

Jeg snakker med flere som sier at de mentaltrener, og det er positivt! Mentaltreningen de bedriver er noe de lærte engang på 70 -tallet da Willy Railo solgte kasetter med visualisering og avspenning. Visualisering er å se for seg, men mentaltrening er mye mer. Men tilbake til Willy Railo,  jeg husker godt lukta av svette gymmatter, minnes slitne kropper som terpet på araber flickflakk, kasterulle og bom… og stillheten, roen som grep oss etter trening, der vi lå og hørte på Willy Railo på kasett. Min opplevelse av de seansen var god, og nysgjerrigheten på mentaltrening og menneskets hjerne ble pirret. Visualisering er en liten del av mentaltreningens kunst.

klatring=tekniske ferdigheter

Senere da jeg var i forsvaret på midten 80-tallet, ble jeg endel av det Norske landslaget innen militær 5-kamp. I ettertid ser jeg at metoden jeg brukte før jeg skulle ut å konkurrere, hadde  elementer av den jeg lærer bort idag. Forskjellen er bare den at nå er jeg bevist på hva jeg gjør og hva som skjer. Dengang var det tilfeldig. Men det funket! Jeg var superfokusert og klarte å bli norgesmester. Igjen ble nysgjerrigheten min pirret og jeg forstod intuitivt at jeg hadde gjort noe veldig riktig, men ikke helt hva. Senere hadde jeg en tiårs periode med klatring der mentaltrening, eller visualisering, ble flittig brukt. Det fungerte, men ikke optimalt, det måtte finnes noe enda bedre!

Du finner nøkkelen når du leter i hodet

Og det gjorde det! I 2002 ble jeg kjent med et par karer i havkajakk klubben der jeg padlet. Disse drev med noe så kryptisk som NLP. Jeg spurte og grov og skjønte at dette var det jeg hadde lett etter. Rett og slett supre oppskrifter på hvordan hodet fungerer og hvordan hode og kropp kan spille på lag. NLP tar for seg hele deg og mere til. Språk, tanker, bilder, indre sanser, dine filtre for opplevelser, hvordan du skal skifte ut “virus” og installere bedre programvare, for å nevne noe.  Personlig tror jeg vendepunktet for mitt liv kom da jeg lærte meg NLP fordi det gir meg en god følelse av å mestre og å lykkes i det jeg foretar meg. Jeg vet hvordan jeg kan påvirke meg selv på en måte som er best for meg. Det gir en god dose indre ro og trygghet.  Ved å bruke metodene aktivt vil du oppleve at du føler å ha lykkes igjen og igjen. Både innen idretten din i i livet ellers….for husk du er jo et helt menneske og alle delene dine må være på plass for at du skal lykkes.  NLPcoachinger mentaltreningens Rolls Royce spør du meg!

Gå for suksess, gå for det beste!

Jeg har lært bort teknikkene i mange år nå og gjengangeren fra kursdeltagere er “Dette skulle vi jo lært på barneskolen!” Og ja, jeg er så enig så enig. Derfor tok jeg kontakt med en skole og jobbet der i 2 år med å lære bort teknikkene til en gruppe barn, men gode tilbakemeldinger fra foreldre og lærere. Til min glede ser jeg at det er flere aktører som jobber inn mot skolen, men det blir en helt annen historie.

 

Share