«Glasstaket» som står i veien for læring og utvikling. Hva er det og hvordan skal du bryte gjennom

Hvordan bryte gjennom glasstaket

Alle ryttere har opplevd det berømte glasstaket gang på gang. Det taket som stopper deg i din utvikling. Det taket som synes å være laget av hard betong, men som egentlig er et skjørt glasstak som du ganske enkelt kan bryte gjennom.

Du kan bryte gjennom eller la det være

Det er normalt at glasstaket dukker opp med jevne mellomrom og det er en test til deg om hvor ivrig og engasjert du er med tanke på å nå målene dine. Jo viktigere målene og drømmene er for deg, jo mer står ofte på spill og glasstaket kan virke umulig å komme seg gjennom. Du er så redd for å mislykkes at det er nettopp det som skjer når du stopper opp under det trygge glasstaket.

Du opplever stor frustrasjon i møte med glasstaket fordi, på den ene siden er du livredd for å gå ut av komfortsonen din, du stoler ikke nok på deg selv, du fortjener ikke og ja….unnskyldningene kan være mange.

På den andre siden vil du så gjerne bryte gjennom, men du tør ikke. Du vet ikke hva du skal gjøre, hvordan og i hvilken rekkefølge. Du opplever det tryggest å forbli der du er kjent.

 

I all utvikling som ryttere møter vi på hindringer i deg selv og hos hesten. Disse er til for å løses, slik at du kommer deg videre, lærer noe nytt, utvikler deg og får erfaringer.

Metode varierer

Det er ikke alle som opplever at de har verktøy til å løse de hindringene som kommer, og da gir man kanskje opp. Når man gir opp er det vanlig å ha en mengde gode unnskyldninger på lager for å rettferdiggjøre sitt valg om å gi opp. Det kan være at du ikke har penger nok, tid nok, ikke er flink nok, har ikke god nok hest, har ikke riktig støtteapparat, blir syk, må jobbe mer osv osv. Rekken av unnskyldninger som du kan tro på, er ofte veldig lang.

Så hvordan har det seg sånn at enkelte mennesker lykkes i alt de foretar seg? De bryter det ene glasstaket etter det andre, utvikler seg og når de målene de setter seg. Hva er forskjellen på denne typen mennesker og den gruppen som stopper i første glasstak?

Jo tankesettet!

Skift retning på tankegangen

Så enkelt er det. Det er tankene dine, det du tror på, personligheten og identiteten din som er med på å forme deg og dine valg.

De som lykkes, de som bryter gjennom glasstaket, tar tak i utfordringene og kommer seg gjennom. De personene gjør de grepene som skal til for å nå de målene de har satt seg.

De vet at det vil bli hindringer på veien, de vet at det kan være to skritt frem og ett tilbake, de vet at det finnes ingen quick fix men kun målrettet arbeid med fokus på ett steg av gangen. De har en plan, en strategi og de lærer seg de nødvendige verktøyene!

Og, de vet at det er viktig å kose seg underveis, at det er nyttig å søke råd og veiledning fra andre, de bygger gode nettverk, de jobber i team og de har fokus og motivasjon. De er dedikert.

Samspill

Det ser realistisk på oppgavene sine og bruker tiden sin på det som er viktig. De gjør istedenfor å over analysere, overtenke og være så perfeksjonist at de aldri kan starte opp fordi de ikke er villige til å lære langs veien. Dette er mennesker som tar ansvar og jobber riktig!

Jo flere glasstak du bryter gjennom, jo mer utvikler du deg. For hver gang du jobber deg over en hindring og utvikler deg opp til neste trinn, lærer du en hel masse om deg selv og hesten din. Det gir styrke og en iboende tro på dine egne ferdigheter som rytter og menneske.

Heldigvis er det slik at alle mennesker kan lykkes hvis de vil. Du må bare være villig til å ta grep, gjøre noe istedenfor å overtenke og snakke deg selv ned.

Hva er det så som hindrer deg i å nå målene dine, bryte gjennom glasstakene og utvikle deg som rytter akkurat slik du innerst inne drømmer om?

Unnskyldninger fungerer som «nødutgang tanker»

Jo, det er FRYKT. Et lite ord på fem bokstaver men med så stor makt.

Frykt kommer fra den gamle steinalder hjernen vår og den hadde engang en viktig oppgave. Den gang levde menneskene ofte i fare, men vi gjør ikke lenger. Men, siden evolusjonen bruker lang tid på endring, må du lære deg å spille på lag med steinalder hjernen når den gjør deg redd, nervøs, liten og lite handlingskraftig.

I dag lever vi under fullstendig trygge forhold og vi trenger ikke steinalder hjernen på samme måte som tidligere. Men den er der, og du må lære deg å håndtere den. Du må lære deg at hver gang du møter på en hindring eller noe som er nytt, som rykker deg ut av komfortsonen, da er kommer den negative steinalder hjernen på banen og forteller deg skulme ting som kan skje, slik at du ikke gjennomfører og gjør grep. Slik at du ikke tilegner deg kunnskap og bryter gjennom hindringen. Den får deg til å stange i glass taket men ikke bryte gjennom.

Så, nå når du vet dette kan det være smart å ta en liten pepp talk med den delen av deg som hindrer deg i å gjøre det du vil gang på gang.

Måten du gjør det på er at du minst en gang pr dag lar steinalder hjernen din få oppmerksomhet. Skriv ned alle de negative tingene den sier til deg. Få det ut! Når du ser hvor mye negativt det er så ta det på alvor. Fortrenger du det vil det uansett bare tyte frem igjen, og gjerne når det ikke passer. Som for eksempel når du skal inn på banen og ri et program.

Så, start i dag med:

– Skriv ned og spør deg selv om dette virkelig er sant.

– Er det sant?

– Hvordan vet du at det er sant?

– Hvordan ville det være for deg å tenke noe annet?

– Hva vil du tenke da? Hva vil du si til deg selv? Hva vil du se for deg for ditt indre?

Dette lille skiftet vil gi deg helt nye følelser.

Når du gjør denne øvelsen en eller flere ganger om dagen, vil du etter hvert legge merke til at den negative stemmen til steinalder hjernen din stilner av og de positive og kraftfulle indre bildene vil bli klarere, skarpere, mer fargerike og tydeligere.

Du kan også heve deg til ett nytt nivå

Så vil du gjennom glasstaket så vit at du kan! Det er opp til deg.

Vil du lære mer om hvordan du skal styre tankene dine og selv bestemme hvilken tilstand du skal være klikker du her og melder deg på GRATISKURS «Lær å konkurrere uten nerver på tre dager»

https://grynergaard.simplero.com/page/94238

med bonuser som tips og råd som hjelper deg til å bli en enda bedre rytter, ukentlig inn i mail boksen din.

 

 

 

Share

Publisert

i

av

Stikkord: